De slopende kracht van slaapmiddelen

‘Soms word ik angstig. “O, god, denk ik dan. “Pak er nog één extra!’ Tine spreekt met een verbeten stem. Haar handen liggen op de ovalen tafel. Ze friemelt wat aan een pen. ‘Mijn lichaam vráágt erom, maar ik doe het niet! Ik ga andere dingen doen om afleiding te zoeken. Wandelen met mijn hondje. Vroeger dacht ik: poep maar in de tuin, jij.’

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Tine is verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen. Al veertig jaar. Ze probeerde wel eens te stoppen, maar tevergeefs. Iedere keer greep ze, als ze het moeilijk kreeg, toch weer naar de Valium, Seresta of Oxazepam. En zo gingen de jaren voorbij in een dichte mist. Een geruststellende, versuffende mist. Zonder vervelende gevoelens, maar ook zonder kleur en levenslust. Nu, in de speciale ‘benzo-groep’ van de psychiatrische afdeling van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, lijkt het Tine wel te lukken. Van een schokkende 400 milligram benzodiazepine per dag (een tablet valium bevat hooguit 10 milligram) zit ze nu nog maar op een halve milligram. En als alles goed gaat, gaat ze vandaag ‘naar de nul’. De psychiater schrijft haar dan capsules voor waar helemaal geen werkzame stof in zit. De geruststellende handeling van het nemen van een pilletje wordt haar niet meteen afgenomen.

Log in om verder te lezen.