Zijn lachende zwijgen maakte dat ik opgewonden tussen kast en koffer heen en weer begon te stuiteren (‘Wat moet erin? Trui? Slippers? Bikini?’) en me een uur later zenuwachtig naar het station liet leiden. We stapten uit op Schiphol (!),  in de rij pakte ik de Cityguide Madrid uit en ik weet niet of ik ooit nog zo lang achtereen met een lach op mijn gezicht heb rondgelopen.

Onvoorspelbaarheid houdt je scherp

Onvoorspelbaarheid houdt je scherp

Het onverwachte laat je met een frisse blik naar jezelf en de wereld kijken. Juist als je van routin...

Lees verder

In Nederland was het al koud, maar in de Spaanse hoofdstad liepen we tot diep in de avond gelukzalig met blote armen rond. Ik zag er voor het eerst werk van Rothko en was op slag verkocht. In de tapasbarretjes hingen de plafonds vol met de lekkerste hammen. De straten waren lanen waar het woord ‘statig’ voor was uitgevonden. En als we er ooit weer eens zijn, kan ik precies vertellen waar in het Parque del Buen Retiro we soezend in de zon picknickten.
Deze verrassing heeft mijn hersens zo wijd opengezet dat ik twintig jaar later nog duizend details kan beschrijven. Belangrijke kennis om een half leven te onthouden? Niet speciaal. Maar de blijdschap, opwinding en lol die deze verrassing losmaakte, hebben mijn hersenen nóg een leuk zetje gegeven. Ik dacht eraan toen een collega laatst vertelde hoe ze haar vriend had verrast voor zijn verjaardag. Met een schatkist vol brieven van al zijn vrienden, oude en nieuwe. En een feest waarop ze allemaal live verschenen.
Dat iemand stilletjes voor jou bedenkt wat je blij zal maken en met zorg voorbereidt wat jij allemaal nog niet weet, maakt dat je je belangrijk voelt en geliefd. Maar als je ook nog eens totaal onverwacht uit je bezigheden wordt gerukt en je dag wordt gereset met een compleet nieuwe invulling (feest, stedentrip), zet dat je hersenen pas echt druk aan het werk met het aanmaken van feestelijke stofjes. En dan kan gebeuren wat psychologen heel onromantisch misattributie van arousal noemen: het kloppende hart en pompende bloed van de opwinding om de verrassing worden door het brein aangezien voor verliefde gevoelens. Boven op de vlam die toch al brandde. Daarmee kan een verrassing zomaar zorgen voor een complete vernieuwing van de liefde, waar je nog jaren op kunt teren.
Dus is er een verjaardag, jubileum of mijlpaal in aantocht, laat de verrassingskans dan niet voorbijgaan. Misschien minder romantisch, nu je dit weet. Maar zeker niet minder effectief.

Hoofdredacteur Sterre van Leer is inmiddels bevallen van twee prachtige dochters. Peggy van der Lee en Tineke Verhoeven vullen haar plaats tijdelijk in.