‘Ik zou de anderen ook wakker willen schudden’

Nelly Jochu (42) groeide op als Jehovah’s getuige. Een jaar geleden ging ze pas anders tegen haar geloof aankijken. ‘Ik ben boos op mezelf dat ik me zo lang voor de gek heb laten houden. In augustus heb ik me laten uitschrijven, want ik wil geen band meer met die organisatie. Ik ben daardoor het contact met mijn familie grotendeels kwijtgeraakt en daar ben ik heel verdrietig over.

Van jongs af ben ik opgegroeid bij pleegouders. Ik kom uit een gezin met negen kinderen en had veel extra aandacht nodig vanwege een bloedafwijking die gepaard ging met heftige koortsaanvallen. Mijn pleegouders zijn net als mijn ouders Jehovah’s getuigen. We vierden geen verjaardagen, geen Kerstmis of andere feestdagen, maar ik voelde dat nooit als een gemis. Wij hadden immers ons geloof, “de waarheid”. Langs de deuren gaan om te prediken vond ik als kind echt leuk. Ik mocht op de bel drukken en dan kreeg ik een snoepje.
Vijf keer per week gingen we naar de diensten in de Koninkrijkszaal. Daar had ik als puber natuurlijk niet altijd zin in. En soms baalde ik er echt van als mensen de voordeur voor

Log in om verder te lezen.