Stoere verhalen

Wat was het lekker geweest om weer eens met echte mensen te praten, verzuchtte manlief na een avond met kerels onder elkaar. Gewoon: de loodgieter, de beroepsduiker, de schipper op de bruine vloot. Die hadden een stuk leukere verhalen dan al die marketingjongens en beleidsadviseurs die hij meestal tegenkwam op feestjes.
Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie MagazineSterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine

Kijk, daar heb je mij dus meteen mee op de kast. Hoezo ‘echte mensen’, snibde ik. Bestaan er dan ook onechte mensen – en wie bepaalt dat? Waarom zou een loodgieter ‘echter’ zijn dan iemand die op de boekhouding werkt? Was dit niet gewoon een variant op het statusdenken, waarin de man met de stoerste anekdotes boven aan de pikorde stond?

Zo snaterde ik nog even door.
En toen werd ik stil.

Want laten we eerlijk zijn: voor de meesten van ons is het inderdaad een eeuwigheid geleden dat er iets avontuurlijks gebeurde op de werkplek. Je hoort thuisblijfmoeders weleens klagen dat ze zo weinig te vertellen hebben aan het einde van de dag. Maar een dag op de afdeling klantenservice of een tijdschriftredactie levert ook geen dolle anekdotes op.

Veel werk bestaat nu eenmaal uit het schuiven met taken en het verplaatsen van informatiestromen, zoals we vroeger in de vakantie eindeloos dammetjes maakten in de beek. Dat is niet eens zo vervelend – tot iemand vraagt wat je vandaag hebt meegemaakt. En je je realiseert dat dat alleen op details verschilt van wat je gisteren meemaakte, of morgen.

Misschien zijn vakanties voor velen van ons de enige episodes waarin we nog echte avonturen beleven. Verdwalen, veel te koud worden, pas net voor donker het huisje terugvinden. Panne krijgen in een land waar je de taal niet spreekt, laat staan dat je het woord voor ‘krukas’ kent. Niet altijd even comfortabel, maar wel spannend. En het levert achteraf een stoer verhaal op.

De beroepsduiker, die leuke brandweerman die ons laatst een lezersbrief schreef of het vroegere schoolgenootje dat inmiddels gewonde neushoorns redt uit wildstroppen in het Krugerpark – die maken genoeg mee tussen negen en vijf. Die mogen meteen aanschuiven bij de mannenborrel.

De rest van ons moet gewoon vaker op vakantie.

Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine, sterre.van.leer@psychologiemagazine.nl

© februari 2012 Psychologie Magazine

REAGEER

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hou de zomer vast – zo rek je dat vakantiegevoel

Vrijheid, buitenlucht, zorgeloos plezier: kon het maar altijd vakantie zijn! Ook al bent u weer thui...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Artikel

Culturele misverstanden

Lees verder
Artikel

Hé, jij ook hier?

Lees verder
Test

Waarom vier je vakantie?

Lees verder
Artikel

Het grote vakantiewensen spel

Lees verder
Artikel

Zomerleed bestaat echt

Lees verder
Artikel

Waarom gezinsrituelen belangrijk zijn

Lees verder