We kunnen de geur van onze familieleden wel herkennen, maar vinden die niet lekker. Dit blijkt uit een geurtest waaraan 25 gezinnen werden onderworpen door Tiffany Czilli van de universiteit van Detroit. De ouders en kinderen moesten drie nachten in hetzelfde t-shirt slapen, zich wassen met reukloze zeep en de t-shirts elke ochtend in een plastic zak stoppen. Daarna moesten de gezinsleden ruiken aan zowel een t-shirt van een gezinslid als van een onbekende.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Zowel vaders als moeders herkennen de geur van hun kinderen, hoewel moeders hier iets beter in zijn dan hun echtgenoten. Voor de kinderen is de geur van hun vader heel vertrouwd. Moeders geur was iets moeilijker: alleen kinderen die ouder zijn dan negen jaar herkennen haar geurtje.

Vreemd genoeg zijn mensen niet dol op de vertrouwde geuren: in het algemeen prefereren ze de geur van de onbekenden boven die van hun eigen gezinsleden. Vooral moeders houden niet van de geur van hun kind, en kinderen hebben een hekel aan de geur van hun vader. Czilli denkt dat dit mechanisme helpt om incest te voorkomen. Enige ondersteuning daarvoor zit in het gegeven dat broers en zussen elkaars geur niet prettig vinden, in tegenstelling tot broers onderling en zussen onderling.