Puntje voor de roker

Het helpt me ontspannen, zeggen rokers vaak verontschuldigend als ze er weer een opsteken. Waarop kenners antwoorden: niet waar, van tabak schiet je juist in de stress. De hartslag stijgt immers aantoonbaar na een sigaret. TEST Doe de test » Is het tijd voor een nieuwe baan? Japans onderzoek suggereert nu dat er toch enige […]

Het helpt me ontspannen, zeggen rokers vaak verontschuldigend als ze er weer een opsteken. Waarop kenners antwoorden: niet waar, van tabak schiet je juist in de stress. De hartslag stijgt immers aantoonbaar na een sigaret.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Japans onderzoek suggereert nu dat er toch enige waarheid steekt in dat ontspanningsargument van sigaretverslaafden. De onderzoekers keken ditmaal niet naar de hartslag, maar naar de hersenen van rokers tijdens een lastige beeldschermtaak waarbij bovendien akelige plaatjes werden getoond. Hun breinactiviteit nam duidelijk toe tijdens de taak, wat duidt op stress. Halverwege mocht de helft van de groep wel en de andere helft geen sigaret opsteken. En jawel: bij de rokers keerde de breinrust sneller terug. Roken lijkt dus wel degelijk kalmerende effecten te hebben. Dat maakt de gewoonte niet gezonder, maar de verslaving wel begrijpelijker.

Does cigarette smoking relieve stress? International Journal of Psychophysiology, december 2015

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Meer geduld, minder stress

We weten wel dat ongeduld niet helpt, zo’n rij gaat heus niet sneller. Waarom vinden we het dan to...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Advies

Mijn collega’s houden me van mijn werk

Lees verder
Interview

Nu is het genoeg

Lees verder
Advies

Stoppen met ‘nachtpiekeren’

Lees verder
Artikel

Communicatie via implantaten

Lees verder
Artikel

Hè, deed ik dat?

Lees verder
Artikel

Veel mensen, veel stress

Lees verder