Het helpt me ontspannen, zeggen rokers vaak verontschuldigend als ze er weer een opsteken. Waarop kenners antwoorden: niet waar, van tabak schiet je juist in de stress. De hartslag stijgt immers aantoonbaar na een sigaret.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Japans onderzoek suggereert nu dat er toch enige waarheid steekt in dat ontspanningsargument van sigaretverslaafden. De onderzoekers keken ditmaal niet naar de hartslag, maar naar de hersenen van rokers tijdens een lastige beeldschermtaak waarbij bovendien akelige plaatjes werden getoond. Hun breinactiviteit nam duidelijk toe tijdens de taak, wat duidt op stress. Halverwege mocht de helft van de groep wel en de andere helft geen sigaret opsteken. En jawel: bij de rokers keerde de breinrust sneller terug. Roken lijkt dus wel degelijk kalmerende effecten te hebben. Dat maakt de gewoonte niet gezonder, maar de verslaving wel begrijpelijker.

Does cigarette smoking relieve stress? International Journal of Psychophysiology, december 2015