Volle lippen, hoge jukbeenderen, weinig vet in het gezicht en op de heupen en licht gespierde armen, benen en buik: ziedaar het schoonheidsideaal van de 21ste eeuw. In de huidige beeldcultuur wordt dit plaatje nog verder bewerkt met filters, digitaal ingesnoerde tailles en verlengde benen. Een onhaalbaar ideaal dus, maar toch is dat waar vrouwen zichzelf in toenemende mate mee vergelijken. Opgejut door de boodschap dat het, met voldoende training, crèmes, diëten en lichaamscorrecties, voor iedereen binnen handbereik ligt.

35 manieren om gezonder te leven

35 manieren om gezonder te leven

Lekker lang gezond blijven, dat willen we allemaal wel. Psychologie Magazine zocht uit welke leefreg...

Lees verder

Het is een boodschap waartegen hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman, gespecialiseerd in lichaamsbeelden, zich al jaren in haar publicaties verzet. In Je bent al mooi doet ze dat opnieuw. Ze leidt haar hoofdstukken in met columns die ze eerder op haar website publiceerde, en laat zo een keur aan onderwerpen langskomen.

Zoals het effect van selfies op je zelfbeeld, de toegenomen neiging het lichaam als een maakbaar object te zien, de permanente ontevredenheid omdat het altijd perfecter kan, de vervagende grenzen tussen mannen en vrouwen, schaamte over het eigen lichaam, ziektes als anorexia en de invloed van kanker op het zelfbeeld. Dat laatste beschrijft ze mooi en openhartig aan de hand van haar eigen ervaring met baarmoederhalskanker.

Woertman poneert geen zekerheden, maar schrijft beschouwend, haalt waar nuttig inzichten uit de wetenschap aan en nodigt de lezer uit tot meedenken. Dat betekent niet dat haar boek geen boodschap heeft. Al is die, met name voor onzekere mensen, wel lastig uit te voeren.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In het kort: verjaag de ideaalbeelden uit je hoofd, probeer je lichaam niet te zien als een ontoereikend object dat geperfectioneerd moet worden, maar probeer weer in contact te komen met je gevoelens, met je lichaam zoals het feitelijk is. Gelukkig word je niet van botox, wel van je goed voelen in je eigen lijf: ‘Wij zijn allemaal beschadigde mensen met onhebbelijkheden, lelijke en slordige gedachten, tegengestelde gevoelens, empathie, goede wil en verdriet. We hoeven niet te wachten tot we perfect zijn. We zijn al heel en vrij. Heel in gebrokenheid. We zijn al mooi.’

Liesbeth Woertman, Je bent al mooi. De schoonheid van imperfectie, Ten Have, € 18,99