Werk

Hoofdpijn zodra u op uw werkplek zit? Storende hoestjes, duizeligheid, concentratieproblemen? In de jaren tachtig kregen vage kantoorklachten het etiket sick building syndrome. Sinds kort circuleert er een nieuwe, nog omstreden verklaring: minuscule stofdeeltjes uit de toner van laserprinters. In Duitsland wordt deze ’tonerziekte’ zeer serieus genomen. Zo stelt Michael Braungart, professor milieutechniek aan de universiteit van Lüneburg, dat ook laserprinters die uit laboratoriumtests ‘schoon’ naar voren komen, in de praktijk vaak gevaarlijke hoeveelheden zware metalen onze werkruimtes in blazen. Een paar keer iets te ruw de toner verwisselen of papier bijvullen en het ding ‘lekt’.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Gelukkig valt er iets tegen te doen. De printer in een aparte ruimte zetten bijvoorbeeld, en goed luchten. Plus, oppert Braungart, planten op de werkplek zetten. ‘Vooral planten met grote, wasachtige bladeren,’ adviseert hij, ‘zoals een Ficus Benjamini, een Dieffenbachia of een krulvaren. Daar blijft het stof namelijk goed aan hangen. Maar dan moet u de bladeren wel geregeld afspoelen, anders is het effect na een paar maanden uitgewerkt.’ Verder moeten we vooral niet té goed voor de planten zorgen: ‘Met luizen zijn ze extra kleverig. Bovendien, stress door parasieten bevordert hun stofwisseling en daarmee hun luchtreinigende werking.’

Vakbond

CNV probeert tonerziekte momenteel op de politieke agenda te krijgen. Zie www.cnv.nl, zoekterm ’tonerkrankheit’.