Robin van Kampen (18) is de jongste grootmeester schaken van Nederland.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

‘Een goeie vriend zei me laatst dat hij het lastig vindt dat hij niet weet wat hij later wil gaan doen. Hij haalt hoge cijfers voor tentamens, maar heeft geen doel. Op zulke momenten realiseer ik me hoe blij ik ben dat ik weet wat ik wil, namelijk nog veel beter worden dan ik nu ben.

Als 8-jarige won ik met schaken elke keer van mijn vader. Mijn ouders vonden dat opvallend en stuurden me naar een schaakvereniging, daar werd ik steeds beter. In 4 vwo ging ik naar een school speciaal voor topsporters. Dat was fijn, omdat er rekening werd gehouden met de tijd die ik aan schaken kwijt was.

Ik vind het jammer dat de vooroordelen over schakers zo hardnekkig zijn. Als ik mensen ontmoet, hoor ik vaak: “Schaken? Dat had ik niet verwacht. Je ziet er heel normaal uit.” In de ogen van buitenstaanders zijn schakers sociaal incapabele weirdo’s. Totale onzin, want ik zat ook gewoon op voetbal en had een grote mond tegenover de leraren. Met een hoog IQ alleen kun je de schaaktop niet bereiken. Ik ga naar toernooien in verre, rare landen en dankzij mijn

Log in om verder te lezen.