Zo blijf je de nadelen van perfectionisme de baas

1. Weeg het af

Maak een lijst van de voor- en nadelen van je streven naar perfectie. Wegen de gunstige effecten op tegen de nadelen van perfectionisme?

2. Relativeer

Leer kritische gedachten te vervangen door realistische. Als je een prestatie hebt geleverd die niet helemaal perfect was, dwing jezelf dan je te richten op wat er wél goed ging. Vraag jezelf ook af: ging het objectief gezien werkelijk zo slecht als je denkt? Hoe zouden andere mensen een dergelijke prestatie beoordelen?

3. Wees realistisch

Stel jezelf realistische, haalbare doelen: door met minder genoegen te nemen, ontdek je dat imperfecte resultaten echt niet altijd vervelende consequenties hebben. Dat zal je helpen om zonder angst of stress aan de slag te gaan.

4. Stel een tijdslimiet

Stel strikte tijdslimieten aan je opdrachten en houd je daaraan. Als de tijd op is, begin je aan iets anders. Zo voorkom je dat je urenlang blijft verbeteren of niet eens durft te beginnen, omdat je denkt dat het je toch niet gaat lukken.

5. Durf fouten te maken

Vat kritiek niet persoonlijk op. Fouten maken is menselijk. Wanneer je jezelf geen ruimte geeft om fouten te maken, is er ook voor persoonlijke groei geen ruimte. Van kritiek kun je leren.