Bent u snel overprikkeld, schrikt u makkelijk, bent u gevoelig voor koffie en alcohol, weet u vaak nog wat u gedroomd heeft, bent u consciëntieus en creatief? Zo ja, dan bent u waarschijnlijk hooggevoelig. De meeste hsp’s (highly sensitive persons) functioneren weliswaar niet slechter dan de gemiddelde mens, maar toch kent het leven van een hsp zo z’n eigen problemen.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

In Hoog sensitieve personen in de liefde gaat psychologe Elain Aron in op wat hooggevoeligheid betekent voor liefdesrelaties. Volgens Aron is in maar liefst 36 procent van de relaties één of beide partners een hsp, hetgeen volgens Aron veel relatieproblemen kan verklaren. Zo zouden hsp’s banger zijn voor intimiteit, meer van iemand moeten houden om van seks te kunnen genieten, en vatbaarder zijn voor ‘onmogelijke’ liefdes. Welke problemen hsp’s ervaren, hangt natuurlijk mede af van hun partner. Is deze ook een hsp, dan lopen partners bijvoorbeeld het gevaar dat hun relatie saai wordt, omdat ze van hun relatie een te veilige haven maken.

Voor de relatieproblemen die hoog sensitiviteit kan veroorzaken geeft Aron adviezen, waarvan de meeste heel helder zijn, zoals het advies regelmatig de natuur in te trekken om je prikkelingsniveau te reguleren.

Sommige adviezen zijn jammer genoeg een stuk waziger en moeilijker uitvoerbaar. Bijvoorbeeld als Aron het heeft over ‘bij je eigen gevoel blijven’ en ze de lezer adviseert zich daartoe ‘bewust te worden van de momenten waarop de wezenlijke geest vertrekt’.

Opvallend is dat Aron expliciet vermeldt dat haar boek mede is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Alhoewel dit wel degelijk geldt voor het concept hsp, is over de directe effecten van hooggevoeligheid op volwassen liefdesrelaties, alsmede over de adviezen die Aron geeft, nog maar bar weinig wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. De onduidelijke adviezen kan de lezer daarom maar beter met een korrel zout nemen.

Training

Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Ontdek hoe je als hoogsensitief persoon (hsp) tot bloei komt
Bekijk de training
Nu maar
€ 99,-

Toch is het boek interessant voor hsp’s en/of hun partner omdat het veel casussen bevat – onder andere uit Arons eigen huwelijk – en de lezer zelf kan testen hoe het gesteld is met zijn hoog sensitiviteit, seksleven en angst voor intimiteit. Naast het bieden van een helpende hand aan hsp’s, is Arons boek een pleidooi voor meer aandacht voor de rol van persoonlijkheid in relatietherapie. In plaats van zich louter te richten op verandering van één of beide partners, zou relatietherapie partners veel meer moeten helpen elkaars karakter te leren accepteren. Niet voor niets is Arons boek doorspekt met het motto: ‘Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen.’

Hoog sensitieve personen in de liefde. Hoe ga je om met relaties als de wereld je overweldigt?

Elain N. Aron

Amsterdam: Archipel

ISBN 90 6305 069 0

€ 17,95