Een wonderbaarlijk weten

De een zweert erbij en leeft vol vertrouwen op zijn gevoel, de ander doet het af als zweverige onzin. Intuïtie, ons zesde zintuig, lijkt ongrijpbaar en onverklaarbaar, maar dat is het niet. We weten meer dan we denken.

De keukenbrand in een vrijstaand huis in Cleveland lijkt een routineklus voor de plaatselijke brandweer. De commandant leidt zijn mannen het huis binnen en ze beginnen het vuur vanuit de woonkamer te blussen. De vlammen doven, maar het vuur laait weer op. Nogmaals gaan de mannen de brand te lijf, maar de vlammen zijn hardnekkig. Plotseling geeft de commandant de opdracht het huis te verlaten. Wanneer de groep de straat bereikt, stort onder luid gekraak de vloer van het huis in. Als de brandweermannen nog binnen waren geweest, waren ze met zijn allen in een hevig brandende kelder gestort.

Met dit verhaal kwam de brandweercommandant bij cognitief psycholoog Gary Klein. Klein doet onderzoek naar beslissingsprocessen van mensen in ‘do or die’ situaties: omstandigheden waarin er geen tijd is om een weloverwogen keuze te maken, en waarbij het gaat om een kwestie van leven of dood. Klein kwam erachter dat mensen op zulke momenten vertrouwen op hun ‘buikgevoel’, hun intuïtie, en vaak wonderbaarlijk goede beslissingen nemen. Hoe wist bijvoorbeeld de brandweercommandant dat hij de juiste beslissing nam? De commandant sprak over zijn zesde zintuig, dat hij beschouwde als een teken van zijn paranormale krachten. Het onbehaaglijke gevoel overviel hem, en hij ging direct over tot actie. Waarom wist hij niet.

Intuïtie is een moeilijk grijpbaar fenomeen.

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Acht vrijmoedige vragen aan Annet Malherbe

Op de gekste momenten barst ze in tranen of woede uit. Actrice Annet Malherbe heeft een heftig gevoe...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met die stroom van indrukken?

Lees verder
Advies

Neemt prikkelgevoeligheid toe met het ouder worden?

Lees verder
Artikel

Hoe gevoelig ben je voor andermans emoties?

Lees verder
Interview

Gevoelszaken – Govert Schilling

Lees verder
Column

Spoorzoeken

Lees verder
Artikel

Snel gekwetst?

Lees verder