De persoonlijke keuze van redacteur Janneke Gieles

De Amerikaanse sociaal psycholoog Roy Baumeister geldt op de redactie van Psychologie Magazine als een van onze favoriete onderzoekers. Bijna al zijn onderzoeken gaan over sappige onderwerpen die zich perfect lenen voor artikelen, zoals onbeantwoorde liefde en onze behoefte ergens bij te horen. We volgen hem dan ook gretig.

De laatste jaren houdt Baumeister zich vooral bezig met ‘egodepletie’, wat neerkomt op zelfbeheersing of wilskracht. Misschien klinkt dit niet direct heel spannend, maar dat wordt het wel als je dit boek leest. Dan besef je pas hoezeer je jezelf de hele dag eigenlijk loopt te beheersen. We slikken bijvoorbeeld aan de lopende band foute opmerkingen in en zien voortdurend af van pleziertjes om werk af te maken. We weerstaan de lokroep van koekjes en hamburgers en de verleiding om al ons geld meteen uit te geven. We luisteren beleefd naar gezwets en slepen onszelf van de bank om te gaan sporten. Zonder zelfbeheersing zouden we binnen de kortste keren ruzie hebben en zou er weinig meer uit onze handen komen. Inderdaad zijn mensen met weinig zelfbeheersing ongezonder, maatschappelijk minder geslaagd, en ze komen vaker in de gevangenis terecht.

Het meest verrast word je

als lezer door Baumeisters ontdekkingen rondom wilskracht, in de eerste hoofdstukken van het boek. Zo blijkt zelfbeheersing een bron die kan opraken. Als je eerst ‘nee’ hebt gezegd tegen je favoriete taart, snauw je daarna wellicht sneller tegen je partner, of doe je eerder een impulsaankoop. Ook ontdekte Baumeister dat de bron van wilskracht glucose is. Een tekort aan wilskracht na een moeilijke taak bleek in zijn laboratorium simpel op te lossen met een glucosedrankje.

Verderop gaat het boek meer over toepassingen van zelfbeheersing, zoals afvallen, je to do-lijst samenstellen en hoe je je kinderen wilskrachtig maakt. Deze hoofdstukken zijn wat minder sterk dan die over Baumeisters eigen onderzoek. Zo geeft hij de dubieuze raad om je kinderen te betalen voor elk goed cijfer dat ze halen; onderzoek daarnaar heeft wisselende resultaten opgeleverd.

Roy Baumeister en John Tierney, Wilskracht, Nieuwezijds, € 19,95