Kinderen van 5 tot 9 maanden oud zagen een filmpje van een gele rechthoek die een helling oploopt en een blauwe cirkel met vriendelijke ogen ontmoet. De geometrische figuren zijn zichtbaar blij.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In een tweede filmpje ontpopt de cirkel zich tot pestkop. Als een blauwe rechthoek de helling opklimt, wordt hij bruut weggeduwd door de gemene cirkel. De rechthoek huilt en druipt verslagen af.

Als de baby’s vervolgens een écht figuurtje van een dienblad mogen uitkiezen om mee te spelen, kiest 80 procent voor het figuurtje dat is gepest: de underdog. Als de geometrische figuren zonder reden blij of verdrietig zijn, dan hebben de baby’s geen uitgesproken voorkeur. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat baby’s niet alleen gevoelig zijn voor de emoties van anderen, maar ook dat ze aanvoelen wie meer empathie verdíént.

Eerder onderzoek wees al uit dat baby’s een aangeboren rechtvaardigheidsgevoel hebben en van nature onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad. Daar kunnen we nu empathie aan toevoegen. (OL)

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Babies display empathy for victims as early as 6 months, British Journal of Psychology, nog te verschijnen