Kinderen van 5 tot 9 maanden oud zagen een filmpje van een gele rechthoek die een helling oploopt en een blauwe cirkel met vriendelijke ogen ontmoet. De geometrische figuren zijn zichtbaar blij.

Training

Nieuw! HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

In een tweede filmpje ontpopt de cirkel zich tot pestkop. Als een blauwe rechthoek de helling opklimt, wordt hij bruut weggeduwd door de gemene cirkel. De rechthoek huilt en druipt verslagen af.

Als de baby’s vervolgens een écht figuurtje van een dienblad mogen uitkiezen om mee te spelen, kiest 80 procent voor het figuurtje dat is gepest: de underdog. Als de geometrische figuren zonder reden blij of verdrietig zijn, dan hebben de baby’s geen uitgesproken voorkeur. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat baby’s niet alleen gevoelig zijn voor de emoties van anderen, maar ook dat ze aanvoelen wie meer empathie verdíént.

Eerder onderzoek wees al uit dat baby’s een aangeboren rechtvaardigheidsgevoel hebben en van nature onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad. Daar kunnen we nu empathie aan toevoegen. (OL)

Training

HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inclusief 2 privésessies met een HSP-coach
Bekijk de training
Nu maar
€ 199,-
Babies display empathy for victims as early as 6 months, British Journal of Psychology, nog te verschijnen