Koos je toilet 3?

Dat doen de meeste mensen. Psycholoog Nicholas Christenfeld van de Universiteit van California onderzocht het op een strandtoilet voor mannen en ontdekte dat het hoogste percentage toiletrollen in het midden verbruikt werd.

We nemen sowieso graag de middelste optie, ook bij een rij verpakkingen in de supermarkt bijvoorbeeld. Met gedachteloos kiezen voor het midden, bewaren we onze denkkracht voor belangrijker taken, stelt Christenfeld.

Koos je toilet 5?

Ook dit wordt veelvuldig gebruikt: vrouwen kiezen in verschillende onderzoeken vaker voor een toilet dat het verst van de ingang af ligt, vanwege een grotere behoefte aan privacy. Overigens is voor veel mannen die privacy bij urinoirs nodig, om ontspannen genoeg te zijn voor een plasje.

In een van de onderzoeken liep de tijd die nodig was om te plassen op van 4,9 seconden naar 6,2 als er twee urinoirs verderop nog een man kwam staan. Dook er een directe urinoir-buur op, dan liep de tijd zelfs op tot 8,4 seconden.

Koos je toilet 1?

Dat is de eerste optie voor iedereen die nodig moet, want direct bij de ingang en dus de weg van de minste weerstand. ‘Deze natuurkundige manier om te voorspellen welke richting een kracht of stroom uitgaat als er meerdere trajecten mogelijk zijn, is ook van toepassing op menselijk gedrag,’ schrijft gedragswetenschapper Wout Fontane Pennock op omgevingspsycholoog.nl.

Koos je toilet 2 of 4?

Deze toiletten zouden nu logischerwijs het minst bezocht en dus het schoonst moeten zijn. Maar let op: er zijn geen garanties…