Onbespiede peuter speelt lief

Om peuters leuk met elkaar te laten spelen, moet je er als volwassene niet te dicht op zitten. Dat ontdekten Franse onderzoekers toen ze videobeelden van kinderdagverblijven analyseerden. Is de leidster buiten een straal van twee meter, dan spelen kinderen meer dan twee keer zoveel met elkaar, zo bleek. Verrassend is bovendien dat ze dan […]

Om peuters leuk met elkaar te laten spelen, moet je er als volwassene niet te dicht op zitten. Dat ontdekten Franse onderzoekers toen ze videobeelden van kinderdagverblijven analyseerden.

Is de leidster buiten een straal van twee meter, dan spelen kinderen meer dan twee keer zoveel met elkaar, zo bleek. Verrassend is bovendien dat ze dan aardiger voor elkaar zijn: de hoeveelheid negatief contact verdubbelt weliswaar, maar de hoeveelheid positief contact verdrievoudigt.

Peuters richten hun aandacht eerder op nabije volwassenen dan op nabije kinderen, leggen de onderzoekers uit. Bovendien onderbreken volwassenen het samenspel van kinderen vaak door in te grijpen.

Two-to-three-year-old children’s interactions with peers in child-care centres, Infant Behavior and Development, februari 2011

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Als je het minst favoriete kind bent

70% van de ouders behandelt de kinderen ongelijk. Iedere ouder weet dat je geen kinderen moet voortr...

Lees verder
Artikel

Verdiep de band met je moeder

Een eerlijk gesprek met je moeder kan de lucht klaren en verdieping brengen. Hoe bespreek je pijnpun...

Lees verder
Advies

Kunnen kleine kinderen alleen eten?

Lees verder
Interview

Kind kwijt

Lees verder
Artikel

Op het randje

Lees verder
Artikel

Autist speelt als baby al anders

Lees verder
Video

Effectief complimenten maken aan je puber

Lees verder
Artikel

Turboman is een wacho

Lees verder