Onbespiede peuter speelt lief

Om peuters leuk met elkaar te laten spelen, moet je er als volwassene niet te dicht op zitten. Dat ontdekten Franse onderzoekers toen ze videobeelden van kinderdagverblijven analyseerden. Is de leidster buiten een straal van twee meter, dan spelen kinderen meer dan twee keer zoveel met elkaar, zo bleek. Verrassend is bovendien dat ze dan […]

Om peuters leuk met elkaar te laten spelen, moet je er als volwassene niet te dicht op zitten. Dat ontdekten Franse onderzoekers toen ze videobeelden van kinderdagverblijven analyseerden.

Is de leidster buiten een straal van twee meter, dan spelen kinderen meer dan twee keer zoveel met elkaar, zo bleek. Verrassend is bovendien dat ze dan aardiger voor elkaar zijn: de hoeveelheid negatief contact verdubbelt weliswaar, maar de hoeveelheid positief contact verdrievoudigt.

Peuters richten hun aandacht eerder op nabije volwassenen dan op nabije kinderen, leggen de onderzoekers uit. Bovendien onderbreken volwassenen het samenspel van kinderen vaak door in te grijpen.

Two-to-three-year-old children’s interactions with peers in child-care centres, Infant Behavior and Development, februari 2011

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Een hoogsensitief kind is creatief en zorgzaam. Maar ook snel overprikkeld, met als gevolg emotione...

Lees verder
Advies

‘Mijn familie keurt mijn vriend af’

Ik (39) heb een relatie met een gescheiden man met kinderen. Mijn moeder en broer willen niks met he...

Lees verder
Artikel

Rokende kinderen

Lees verder
Column

Oppakken of niet?

Lees verder
Advies

Uit elkaar gegroeid door de kinderen?

Lees verder
Kort

Zo onthouden je kinderen meer

Lees verder
Artikel

Turboman is een wacho

Lees verder
Artikel

Wat u nog niet wist over opvoeden

Lees verder