Moeders houden van hun kinderen. Toch? Niet per se, zegt de Oostenrijkse psycholoog Louis Schützenhöfer. In Moeders zijn geen heiligen bespreekt Schützenhöfer vier soorten problematische moeders (de heerszuchtige, de passief-agressieve, de narcistische en de liefdeloze moeder) en de invloed die zij hebben op het latere functioneren van hun kind. Zo kan een liefdeloze moeder ervoor zorgen dat haar kind moeite heeft om ‘ik hou van je’ te zeggen tegen zijn/haar partner en erg gedreven wordt in zijn/haar werk. In het laatste hoofdstuk geeft Schützenhöfer handvatten om de relatie met je problematische moeder te verwerken. Zo raadt hij kinderen van passief-agressieve moeders aan om hun gedrag los te koppelen van schuldgevoel. Liever elke week op een vast tijdstip moeder bezoeken, dan elke keer als ze begint te zeuren.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Vanzelfsprekend is het boek vooral bedoeld voor mensen die worstelen met de relatie met hun moeder (volgens de auteur zo’n 40 procent van alle mensen!). Maar ook ouders die worstelen met de opvoeding van hun kinderen kunnen wat aan het boek hebben. Tegenwoordig reiken tv-nanny’s je allerhande technieken aan om je kroost beter in het gareel te houden, maar volgens dit boek zijn foefjes

als het strafhoekje niet genoeg. Om een goede ouder te zijn, moet je allereerst de problemen in de relatie met je moeder verwerken. De geschiedenis heeft namelijk de neiging zich te herhalen. Voor je het weet gedraag je je tegenover je kind net zo irritant als je moeder tegenover jou deed.

Gelukkig eindigt het boek met een positieve noot. Ook al heb je een liefdeloze jeugd gehad, onder de juiste omstandigheden kun je later alsnog leren om op een gezonde manier lief te hebben. Uit onderzoek van de University of California blijkt inderdaad dat zo’n 30 procent van de mensen later op een andere manier met liefde leert omgaan, meestal op een positievere manier. Je bewust worden van de patronen waarin je verstrikt bent geraakt met je ouders is de eerste stap. Moeders zijn geen heiligen kan daaraan een positieve bijdrage leveren.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

– Moeders zijn geen heiligen. Hoe moeders hun kinderen ongelukkig kunnen maken, Louis Schützenhöfer, Scriptum, € 18,95