Oma’s ogen dwingen

Opvoeden doe je met je hele omgeving: dat is het idee achter een nieuwe behandelmethode voor ouders van extreem lastige pubers. Zoals die van Jesse (17). Ze dachten zelfs al aan uithuisplaatsing, maar dankzij de training ‘Nieuwe ­Autoriteit’ zijn er veel minder spanningen in het gezin. ‘Liefdevol leidinggeven, daar gaat het om.’

Nieuwe opvoedhulp voor lastige pubers

Verbaasd kijkt Jesse (17) om zich heen als hij de therapieruimte binnenloopt met zijn moeder. Hij wist dat hij een afspraak had met de twee psychologen bij wie zijn ouders een training volgen, om beter met zijn lastige pubergedrag om te gaan. Maar dat de ruimte is volgepakt met vijftien bekenden – familie, vrienden, buren – komt als een complete verrassing. Een beetje timide gaat Jesse zitten.

‘Lieve Jesse,’ begint zijn vader, terwijl hij de brief uitvouwt die hij samen met de moeder van Jesse heeft geschreven. Een lange, persoonlijke brief, waarin hij eerst vertelt hoe lief Jesse was als kind. Hoe hij vaak een steun was voor zijn ouders toen er problemen in het gezin waren. Hoe Jesse vanaf zijn twaalfde dwarser werd, en in de loop van de jaren veranderde in een puber die loog, afspraken niet nakwam, zijn ouders intimideerde en alleen meewerkte als er iets tegenover stond. ‘We hebben zelfs met jou gesproken over uithuisplaatsing, omdat de situatie niet meer houdbaar is,’ leest vader.

Maar dan vervolgt hij stellig: ‘Mama en ik willen dat niet. Om die reden zijn we hier nu bij elkaar. Mama en ik accepteren niet meer dat jij liegt, ons

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De crèche is zo gek nog niet

Sinds de Nijmeegse ontwikkelingspsycholoog Marianne Riksen-Walraven waarschuwde voor de negatieve in...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

‘Een kinderbrein moet je niet opjutten’

Lees verder
Artikel

Opvoedstijlen – de afkeurende opvoedstijl

Lees verder
Artikel

Puberbrein extra rookgevoelig

Lees verder
Kort

Zo eten kinderen wél groente

Lees verder
Advies

Psychische schade door de couveuse?

Lees verder
Artikel

Wat u nog niet wist over opvoeden

Lees verder