Oma’s ogen dwingen

Opvoeden doe je met je hele omgeving: dat is het idee achter een nieuwe behandelmethode voor ouders van extreem lastige pubers. Zoals die van Jesse (17). Ze dachten zelfs al aan uithuisplaatsing, maar dankzij de training ‘Nieuwe ­Autoriteit’ zijn er veel minder spanningen in het gezin. ‘Liefdevol leidinggeven, daar gaat het om.’

Nieuwe opvoedhulp voor lastige pubers

Verbaasd kijkt Jesse (17) om zich heen als hij de therapieruimte binnenloopt met zijn moeder. Hij wist dat hij een afspraak had met de twee psychologen bij wie zijn ouders een training volgen, om beter met zijn lastige pubergedrag om te gaan. Maar dat de ruimte is volgepakt met vijftien bekenden – familie, vrienden, buren – komt als een complete verrassing. Een beetje timide gaat Jesse zitten.

‘Lieve Jesse,’ begint zijn vader, terwijl hij de brief uitvouwt die hij samen met de moeder van Jesse heeft geschreven. Een lange, persoonlijke brief, waarin hij eerst vertelt hoe lief Jesse was als kind. Hoe hij vaak een steun was voor zijn ouders toen er problemen in het gezin waren. Hoe Jesse vanaf zijn twaalfde dwarser werd, en in de loop van de jaren veranderde in een puber die loog, afspraken niet nakwam, zijn ouders intimideerde en alleen meewerkte als er iets tegenover stond. ‘We hebben zelfs met jou gesproken over uithuisplaatsing, omdat de situatie niet meer houdbaar is,’ leest vader.

Maar dan vervolgt hij stellig: ‘Mama en ik willen dat niet. Om die reden zijn we hier nu bij elkaar. Mama en ik accepteren niet meer dat jij liegt, ons

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Het geheim van een geslaagde opvoeding

De krachtigste bron in de opvoeding is de band die we hebben met onze kinderen, laat psycholoog en h...

Lees verder
Artikel

Help, mijn dochter is een influencer

Dat een 13-jarige buitenproportionele eisen kan stellen, weet elke puberouder – bijvoorbeeld als e...

Lees verder
Artikel

Baby in therapie

Lees verder
Artikel

Alice Miller draaft door

Lees verder
Artikel

Wankel ouderschap

Lees verder
Artikel

Slapen in het grote bed?

Lees verder
Advies

Mijn dochter heeft constant nieuwe vriendjes

Lees verder
Advies

Kan een puber beter bij zijn vader wonen?

Lees verder