Oliver Sacks: Het leven van een rasoptimist

Er ging een schok door de wereld toen Oliver Sacks dit voorjaar bekendmaakte dat zijn einde nabij is. Op 30 augustus 2015 overleed hij. Portret van ’s werelds populairste neuroloog.

Oliver Sacks (82) publiceerde eerder dit jaar een ontroerende open afscheidsbrief in The New York Times. ‘Ik heb uitgezaaide leverkanker en nog maar een paar maanden te leven,’ liet hij weten. Vanuit allerlei landen stroomden meelevende reacties binnen voor de geliefde neuroloog, die de wereld meeslepende boeken over mensen met bijzondere hersenaandoeningen zal nalaten. Begin augustus verscheen zijn onthullende autobiografie Onderweg in het Nederlands. Vijf onverwachte kanten van zijn persoonlijkheid.

1. Sacks wordt gedreven door schuldgevoel

Misschien is Oliver Sacks’ grootste pijn wel dat hij opgroeide met een oudere broer die schizofrenie had. Michael Sacks kreeg vanaf zijn 15de heftige psychoses, nadat hij – net als zijn broertje Oliver – in de oorlog op een vreselijke Engelse kostschool had gezeten waar kinderen werden geslagen en geterroriseerd. De broertjes waren daarnaartoe gestuurd omdat het te gevaarlijk was in hun woonplaats Londen. In zijn autobiografie Onderweg schrijft Sacks dat hij als kind doodsbang was voor zijn broer, die tijdens psychotische aanvallen schreeuwend en stampvoetend door het huis doolde, als een boosaardige klopgeest. Sacks kroop in zijn schulp, maakte op zolder zijn eigen scheikundelaboratorium, hield de deur stijf dicht en sloot zijn oren voor Michaels gekte. ‘Ik voelde diepe sympathie voor hem, maar ik moest afstand

Log in om verder te lezen.

Boekentip

Onderweg

Oliver Sacks
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hou je hersens erbij!

Dat ADHD zijn oorzaak vindt in de hersenen, is te simpel gezegd. Maar er zijn wel verschillen gevond...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Neurofeedback als oplossing voor adhd

Lees verder
Artikel

Het brein van de voetballer

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Lees verder
Recensie

De laatste woorden van Oliver Sacks

Lees verder
Artikel

Het brein van de kunstenaar

Lees verder