Wat wordt je reis?

Het leven is te zien als een boek, maar voor velen, van filosofen tot psychologen en schrijvers, is ook het leven als reis een geliefd uitgangspunt geweest. Socioloog en maatschappijcriticus Os Guiness schrijft in zijn boek Long journey home: A guide in your search for the meaning of life:
‘Het leven is een reis, een zoektocht, een pelgrimage, een persoonlijke odyssee, en we zijn allemaal ergens op een onbekend punt tussen begin en eind.’ We slaan verschillende wegen in, reizen over verschillende terreinen en ontmoeten verschillende omstandigheden, maar we komen allemaal bij hetzelfde eind uit: de dood. Welk pad je kiest, dat maakt het verschil.

Wong en Guiness menen dat er vier prototype van reizen zijn, vrij vertaald:
1. De reis van de zorgeloze: deze mensen gaan zonder richting en zonder kaart door het leven. Ze worden gedreven door een onbevredigbare behoefte aan plezier. Ze gaan voor behoeftebevrediging op korte termijn, zonder na te denken over de consequenties op langere termijn.

2. De reis van het slachtoffer: deze mensen staan vaak aan de zijlijn en doen het met wat hun toegeworpen wordt. Ze voelen zich vaak in de val gelopen, maar ondernemen niets om uit die val te komen. Ze worden gestuurd door krachten van buiten. Ze vinden het rot, deze positie, maar hebben niet de moed om iets te veranderen.

3 De reis van de strijder: deze mensen gaan strijdend door het leven om, ongeacht tegenslag, hun dromen te vervullen. Ze zijn niet bang voor problemen. Op de een of andere manier lijkt het of ze van elke hobbel die ze moeten nemen, alleen maar sterker worden.

4 De reis van de pelgrim: deze mensen trekken zich terug. Ze verkiezen een spiritueel pad, dat voornamelijk persoonlijk is en zich vanbinnen afspeelt.

Om over na te denken voor je eigen reis:
• Natuurlijk zijn er ook andere soorten reizen. Hoe zou je je eigen reis tot dusver beschrijven?

• Wat voor soort levensreis zou je de meeste voldoening geven?

• Welke veranderingen zou je willen maken voor het resterende deel van je reis?

• Welke bagage heb je daarvoor nodig?

-> Pak je tas voor deze vernieuwde reis. Wat moet er in elk geval in? Een bepaalde opleiding? Een meditatiekussen? Of moet er iemand mee? Zet vandaag de eerste stap om deze bagage paraat te hebben.

Oefening voor meer betekenis: maak een levenslijn