Oefeningen voor meer betekenis – Wat wordt je reis?

Dé zin van het leven is nog altijd niet ontdekt. Maar iedereen kan wel voor zichzelf bepalen wat zijn eigen bestaan betekenis geeft. Deze twee oefeningen voor meer betekenis helpen je in de zoektocht naar een zinvol leven.

 

Wat wordt je reis?

Het leven is te zien als een boek, maar voor velen, van filosofen tot psychologen en schrijvers, is ook het leven als reis een geliefd uitgangspunt geweest. Socioloog en maatschappijcriticus Os Guiness schrijft in zijn boek Long journey home: A guide in your search for the meaning of life:
‘Het leven is een reis, een zoektocht, een pelgrimage, een persoonlijke odyssee, en we zijn allemaal ergens op een onbekend punt tussen begin en eind.’ We slaan verschillende wegen in, reizen over verschillende terreinen en ontmoeten verschillende omstandigheden, maar we komen allemaal bij hetzelfde eind uit: de dood. Welk pad je kiest, dat maakt het verschil.

Wong en Guiness menen dat er vier prototype van reizen zijn, vrij vertaald:
1. De reis van de zorgeloze: deze mensen gaan zonder richting en zonder kaart door het leven. Ze worden gedreven door een onbevredigbare behoefte aan plezier. Ze gaan voor behoeftebevrediging op korte termijn, zonder na te denken over de consequenties op langere termijn.

2. De reis van het slachtoffer: deze mensen staan vaak aan de zijlijn en doen het met wat hun toegeworpen wordt. Ze voelen zich vaak in de val gelopen, maar ondernemen niets om uit die val te komen. Ze worden gestuurd door krachten van buiten. Ze vinden het rot, deze positie, maar hebben niet de moed om iets te veranderen.

3 De reis van de strijder: deze mensen gaan strijdend door het leven om, ongeacht tegenslag, hun dromen te vervullen. Ze zijn niet bang voor problemen. Op de een of andere manier lijkt het of ze van elke hobbel die ze moeten nemen, alleen maar sterker worden.

4 De reis van de pelgrim: deze mensen trekken zich terug. Ze verkiezen een spiritueel pad, dat voornamelijk persoonlijk is en zich vanbinnen afspeelt.

Om over na te denken voor je eigen reis:
• Natuurlijk zijn er ook andere soorten reizen. Hoe zou je je eigen reis tot dusver beschrijven?

• Wat voor soort levensreis zou je de meeste voldoening geven?

• Welke veranderingen zou je willen maken voor het resterende deel van je reis?

• Welke bagage heb je daarvoor nodig?

-> Pak je tas voor deze vernieuwde reis. Wat moet er in elk geval in? Een bepaalde opleiding? Een meditatiekussen? Of moet er iemand mee? Zet vandaag de eerste stap om deze bagage paraat te hebben.

Oefening voor meer betekenis: maak een levenslijn

Meer lezen over zinvol leven?

In het zomernummer 2014 van Psychologie Magazine lees je meer over onze zoektocht naar een zinvol leven. Twee oefeningen voor meer betekenis.

Bestel het zomernummer in de webshop

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat maakt het leven betekenisvol?

Psycholoog Michael Steger deelt met ons wat wetenschap ons vertelt over geluk en betekenisvol leven.

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Oefeningen voor meer betekenis – Maak een levenslijn

Lees verder
Advies

Hoe kan ik (85) nog zin geven aan mijn leven?

Lees verder
Advies

‘Ik heb geen idee wie ik ben’

Lees verder
Artikel

Gewoon tevreden zijn

Lees verder
Artikel

Zo geef je je leven betekenis

Lees verder
Interview

Marjolein van Heemstra: ‘Gebrek aan zingeving is ons grootste probleem’

Lees verder