Het eerste Harry Potter-boek kwam tot stand in een chaos van geldgebrek en babyzorg. De schrijfster, J.K. Rowling, zorgde alleen voor haar dochtertje. Om toch te kunnen schrijven, moest ze uitgekiend te werk gaan: ‘Ik legde haar in de wandelwagen en liep met haar door Edinburgh in afwachting van het moment dat ze zou indommelen. Dan rende ik naar een café en schreef zo snel als ik kon. Gemeten naar het aantal woorden per uur ben ik later waarschijnlijk nooit meer zo productief geworden als toen,’ aldus Rowling.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Dit voorbeeld behoort tot de honderden voorbeelden die journaliste Katherine Ellison opgenomen heeft in het boek Moederbrein, en gebruikt om haar opwekkende boodschap voor aanstaande, beginnende en gevorderde moeders te illustreren: het moederschap maakt slimmer. Niet alleen doordat moeders efficiënter worden, zoals het voorbeeld van Rowling toont, en doordat ze beter worden in het aanpakken van meerdere taken tegelijk. Het moederschap bevordert ook de emotionele intelligentie, verscherpt het geheugen, verhoogt het concentratievermogen, maakt dapperder en bewerkstelligt in het algemeen een verbetering van het brein die niet alleen van pas komt in de kinderkamer, maar ook op de werkvloer.

Ellison zelf aarzelde lang om aan het moederschap te beginnen, omdat ze

in de veronderstelling leefde dat de voortdurende omgang met kinderen haar hersenen zou veranderen in een verkleuterd ‘papbrein’. Dat leek mee te vallen. Haar eigen ervaringen vulde ze aan met die van anderen en vooral met neurologische, biologische en psychologische onderzoeksgegevens. Het netwerk van hersencellen en hun verbindingen blijkt, anders dan vroeger gedacht werd, ook op hogere leeftijd nog voortdurend uit te breiden wanneer nieuwe ervaringen opgedaan worden. En juist moederschap biedt een hausse aan nieuwe ervaringen op het gebied van inventiviteit, time management, conflictbeheersing, zelfbeheersing, empathie, aandacht en relativering. De hersenen lijken daar duurzaam bij te gedijen.

Brengt Ellison daarmee slecht nieuws voor vrouwen die geen kinderen hebben? Welnee: daarvoor is het bewijs toch te mager. Ellison draaft in haar opluchting enorm door en maakt van ieder ‘misschien’ of ‘eventueel’ een zekerheid. Maar ze heeft in haar bewijsdrang wel een paar aardige feiten verzameld waaruit aarzelende vrouwen moed kunnen putten.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Katherine Ellison, Moederbrein. Hoe moederschap je slimmer maakt, Pimento, € 19,50