Moederschap maakt slimmer

Zwangerschapshormonen, gepieker en gebroken nachten vormen een aanslag op de mentale vermogens van de jonge moeder, zou je denken. Journaliste Katherine Ellison probeert het tegendeel te bewijzen.

Het eerste Harry Potter-boek kwam tot stand in een chaos van geldgebrek en babyzorg. De schrijfster, J.K. Rowling, zorgde alleen voor haar dochtertje. Om toch te kunnen schrijven, moest ze uitgekiend te werk gaan: ‘Ik legde haar in de wandelwagen en liep met haar door Edinburgh in afwachting van het moment dat ze zou indommelen. Dan rende ik naar een café en schreef zo snel als ik kon. Gemeten naar het aantal woorden per uur ben ik later waarschijnlijk nooit meer zo productief geworden als toen,’ aldus Rowling.

Dit voorbeeld behoort tot de honderden voorbeelden die journaliste Katherine Ellison opgenomen heeft in het boek Moederbrein, en gebruikt om haar opwekkende boodschap voor aanstaande, beginnende en gevorderde moeders te illustreren: het moederschap maakt slimmer. Niet alleen doordat moeders efficiënter worden, zoals het voorbeeld van Rowling toont, en doordat ze beter worden in het aanpakken van meerdere taken tegelijk. Het moederschap bevordert ook de emotionele intelligentie, verscherpt het geheugen, verhoogt het concentratievermogen, maakt dapperder en bewerkstelligt in het algemeen een verbetering van het brein die niet alleen van pas komt in de kinderkamer, maar ook op de werkvloer.

Ellison zelf aarzelde lang om aan het moederschap te beginnen, omdat ze

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Beloofd is beloofd

Driejarigen houden zich al aan hun beloften – en verwachten dat anderen dat ook doen. Dat stelt ee...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Kleefhandschoenen stimuleren baby

Lees verder
Artikel

’t Zal je kind maar wezen

Lees verder
Artikel

Wonderkinderen – 10 jaar later

Lees verder
Verhaal

‘Kinderen opvoeden mag best makkelijk zijn’

Lees verder
Advies

Ik raak gespannen bij zijn kinderen

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Lees verder