Brein

Het moederschap is een enorme stimulans voor het brein, zo blijkt uit onderzoek door de Amerikaanse Cornell-universiteit. Normaal gesproken groeit onze grijzecellenvoorraad pas als we heel veel tijd besteden aan het leren van een vaardigheid. Nu blijkt dat kersverse moeders in sneltreinvaart een groter brein krijgen.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Negentien vrouwen gingen vier weken na hun bevalling in de hersenscanner, en vier maanden na de bevalling nog eens. In de tussenliggende periode bleken allerlei hersengebieden bij hen groter te zijn geworden. Dat gold bijvoorbeeld voor de prefrontale cortex en de pariëtale kwabben, die onder meer betrokken zijn bij plannen en waarnemen. Ook dieper gelegen hersenstructuren als de hypothalamus, de substantia nigra en de amygdala bleken in omvang te zijn toegenomen. Deze gebieden zijn betrokken bij de verwerking van emoties en bij de motivatie.

Volgens de onderzoekers zijn de uitbreidingen blijvend en ligt de oorzaak in hormonale veranderingen na de zwangerschap. Ze denken dat moeders door deze extra grijze cellen onder andere beter in staat zijn sterke positieve gevoelens voor hun kind te koesteren, en ook krijgen ze een grotere drang om voor hun kind te zorgen.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

The plasticity of human maternal brain (…), Behavioral neuroscience, oktober 2010