Heb mini-seks… en nog 4 tips voor een betere relatie

Zit je in een relatiedip of wil je dat juist voorkomen? Psycholoog Najla Edriouch deelt vijf tips die – wetenschappelijk bewezen – je liefdesleven écht verbeteren.

Meer relatietips?

1 kus elkaar gedag

Het gevoel dat de ander er voor je is, is volgens de bekende relatietherapeut Sue Johnson het allerbelangrijkst in een relatie. Met kleine gebaren kun je je partner de boodschap geven dat je hem of haar echt ziet. Kus elkaar gedag, begroet elkaar als je thuiskomt, raak elkaar aan, bedank je partner voor dat kopje koffie, en luister en reageer als hij of zij iets vertelt.

TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

2 Kijk nooit op je partner neer

Van alle soorten ruziegedrag is minachting tonen het állerslechtst voor je relatie, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse John Gottman naar het gedrag van honderden koppels. Van de stellen waarvan één of beide partners op de ander neerkeek, was de kans het grootst dat ze uit elkaar zouden gaan. Minachting ondermijnt respect, en zonder respect kun je geen liefde hebben.

3 Zie jezelf als geluksvogel

Succesvolle stellen vergroten de positieve eigenschappen van hun partner uit en maken de negatieve punten minder belangrijk, aldus diezelfde John Gottman. Deze koppels koesteren wat ze hebben, en beschouwen zichzelf als geluksvogels.

4 Heb ‘mini-seks’

Seks is goed voor je relatie. Maar onderzoek wijst uit dat veel vrouwen vooral seks hebben om hun partner een plezier te doen, niet omdat ze er zelf lol aan beleven. Volgens seksuologen kun je weer meer plezier terugbrengen in je seksleven door de lat veel lager te leggen. Tegen elkaar aanliggen en strelen hoort ook bij seks en versterkt je gevoel van intimiteit. Dan merk je vanzelf wel of jij en je partner zin krijgen in meer. Of niet, en dat is ook prima.

5 Geef niet te snel op

Moeilijke momenten horen erbij. Onderzoek wees uit dat ongeveer twee derde van de stellen die in een crisis zat, vijf jaar later gewoon weer blij was met elkaar. Of ze in die tijd nu actief aan hun relatie hadden gewerkt, hun verwachtingen over de relatie wat hadden bijgesteld of de problemen gewoon hadden uitgezeten: het bleek allemaal te werken.

auteur

Psycholoog Najla

Samen met psycholoog Najla ontwikkelden we de YouTube-serie '5 tips van psycholoog Najla'.

» profiel van Najla Edriouch

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo kom je over je liefdesverdriet heen

Liefdesverdriet trekt in het brein dezelfde sporen als griep, depressie en cocaïneverslaving. Je ku...

Lees verder
Interview

Schrijver Murat Isik: ‘Ik laat me niet meer beperken door schaamte’

Lange tijd was zijn overlevingsstrategie: veel slikken en voor je houden. Maar door het schrijven va...

Lees verder
Artikel

Moderne relaties: zo doen zij het

Lees verder
Verhaal

Zo maakt geld wél gelukkig: adviezen van hoogleraar Ap Dijksterhuis

Lees verder
Advies

Mijn vriend wil geen geld aan mij uitgeven

Lees verder
Advies

Na 30 jaar huwelijk verliefd op een ander

Lees verder
Artikel

Vergroot je kansen met online dating

Lees verder
Artikel

Opscheppen over je geliefde

Lees verder