Heb mini-seks… en nog 4 tips voor een betere relatie

Zit je in een relatiedip of wil je dat juist voorkomen? Psycholoog Najla Edriouch deelt vijf tips die – wetenschappelijk bewezen – je liefdesleven écht verbeteren.

Meer relatietips?

1 kus elkaar gedag

Het gevoel dat de ander er voor je is, is volgens de bekende relatietherapeut Sue Johnson het allerbelangrijkst in een relatie. Met kleine gebaren kun je je partner de boodschap geven dat je hem of haar echt ziet. Kus elkaar gedag, begroet elkaar als je thuiskomt, raak elkaar aan, bedank je partner voor dat kopje koffie, en luister en reageer als hij of zij iets vertelt.

TEST
Doe de test »

Hoe goed is jullie seksleven?

2 Kijk nooit op je partner neer

Van alle soorten ruziegedrag is minachting tonen het állerslechtst voor je relatie, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse John Gottman naar het gedrag van honderden koppels. Van de stellen waarvan één of beide partners op de ander neerkeek, was de kans het grootst dat ze uit elkaar zouden gaan. Minachting ondermijnt respect, en zonder respect kun je geen liefde hebben.

3 Zie jezelf als geluksvogel

Succesvolle stellen vergroten de positieve eigenschappen van hun partner uit en maken de negatieve punten minder belangrijk, aldus diezelfde John Gottman. Deze koppels koesteren wat ze hebben, en beschouwen zichzelf als geluksvogels.

4 Heb ‘mini-seks’

Seks is goed voor je relatie. Maar onderzoek wijst uit dat veel vrouwen vooral seks hebben om hun partner een plezier te doen, niet omdat ze er zelf lol aan beleven. Volgens seksuologen kun je weer meer plezier terugbrengen in je seksleven door de lat veel lager te leggen. Tegen elkaar aanliggen en strelen hoort ook bij seks en versterkt je gevoel van intimiteit. Dan merk je vanzelf wel of jij en je partner zin krijgen in meer. Of niet, en dat is ook prima.

5 Geef niet te snel op

Moeilijke momenten horen erbij. Onderzoek wees uit dat ongeveer twee derde van de stellen die in een crisis zat, vijf jaar later gewoon weer blij was met elkaar. Of ze in die tijd nu actief aan hun relatie hadden gewerkt, hun verwachtingen over de relatie wat hadden bijgesteld of de problemen gewoon hadden uitgezeten: het bleek allemaal te werken.

auteur

Psycholoog Najla

Samen met psycholoog Najla ontwikkelden we de YouTube-serie '5 tips van psycholoog Najla'.

» profiel van Najla Edriouch

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Schrijven helpt: oefeningen om mee aan de slag te gaan

Schrijven maakt je hoofd leeg. Maar het kan nog veel meer voor je doen. Schrijven kan helpen herinne...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Verbeter je relatie in 1 minuut (2)

Lees verder
Advies

Ze spreekt me aan met de naam van haar ex

Lees verder
Artikel

Wijsheid achteraf

Lees verder
Advies

Hoe kan ik me losmaken van mijn moeder?

Lees verder
Artikel

De relatie-carrousel

Lees verder
Advies

Ik houd van hem, maar hij past niet bij mij

Lees verder