De vraag

Mijn vriend knuffelt mij niet

Beste Karin,
Mijn vriend knuffelt mij niet. Hij neemt zelden het initiatief om mij aan te raken. Ik voel me afgewezen. Ik verlang juist naar veel fysiek contact. Als we vrijen (op mijn initiatief) is het vaak wel een bijzondere ervaring, dat vinden we allebei.

Ik heb hem gevraagd of hij homo is, verliefd op een ander, of mij niet aantrekkelijk meer vindt, maar dat was niet zo. Het is nu al zeven jaar zoals het is.

Hoe komt er meer intimiteit in onze relatie?
Groeten van Sanne

Het advies

Karin Wagenaar

Beste Sanne,
Ik kan me voorstellen dat je soms erg verdrietig bent over het gebrek aan fysiek contact. Gelukkig hebben jullie ook goede ervaringen als jullie vrijen! Ik kan me voorstellen dat dit het verlangen naar meer aanraking juist ook groter maakt? In het algemeen is bekend dat ieder mens een eigen behoefte heeft aan fysieke intimiteit. Voor jou is aanraking blijkbaar belangrijker om je geborgen en gezien te voelen dan voor je vriend.

Intimiteit kan groeien als beide partners zich veilig en vrij voelen om zichzelf te mogen zijn en zich uitgenodigd voelen door de ander. Als je jezelf onzeker gaat voelen over het gebrek aan fysieke aanraking is het gevaar dat je je terugtrekt of boos wordt op de ander (om contact te maken!). Echter dat maakt de interactie vaak moeilijker.

Ik zou proberen te verwoorden wat het je doet (‘het maakt me onzeker of je me nog wel aantrekkelijk vindt’) en vooral je wensen en verlangens te verwoorden, en niet in verwijten te schieten. Misschien dat dit een opstap is om er met hem over te praten. Het zou echter ook kunnen zijn dat hij hierin niet (kan) veranderen en jij de rol van initiatiefnemer zal moeten nemen. Kun je daarmee leven?

Succes, Karin


  • Karin Wagenaar is relatietherapeut. Voor meer informatie over haar methode Emotionally focused therapy en artikelen, neem een kijkje op haar website: www.wagenaar-psychotherapie.nl.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Geen-bodem-syndroom

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Advies

Het lijkt een verstandshuwelijk

Lees verder
Artikel

Deze is van mij

Lees verder
Artikel

Een pijnlijk gebrek aan intimiteit

Lees verder
Advies

Help: mijn vriend wil samenwonen

Lees verder
Artikel

Het spook van de ontrouw

Lees verder
Artikel

Wijsheid achteraf

Lees verder