sciencefiction

Swipen, typen, knopje aan of uit. Gebruik je een apparaat, dan heb je je vingers nodig. Wat zou het reuze handig zijn om apparaten te kunnen bedienen zonder je handen te gebruiken.

En, zit die mogelijkheid erin?

Sterker: het kan al. Onderzoekers van Samsung werken aan een prototype van een handsfree Galaxy smartphone. Hun proefpersonen krijgen een badmuts met elektroden op en een beeldscherm voor hun neus. Ze leren zich te concentreren op icoontjes die ze zien. Na een tijdje oefenen kunnen ze navigeren door hun menu, en een liedje aan- en uitzetten. Daarvoor gebruiken ze niet hun handen, maar gedachten.

Hoe werkt dat: met je gedachten?

Via de elektroden tapt een eeg-apparaat elektrische activiteit van het brein af en stuurt die naar een computer. De computer reageert op bepaalde eeg-signalen door een handeling uit te voeren, zoals een cursor bewegen of een smartphone bedienen. Onderzoekers maken vaak gebruik van breinsignalen die optreden bij het denken aan een beweging, of ontspanning of aandachtige concentratie. Zulke mentale activiteit levert namelijk een goed onderscheidbaar signaal op. In plaats van te typen kan een proefpersoon zich dus gericht concentreren; het eeg vervangt op die manier het toetsenbord of touchscreen.

Als ik zo’

Log in om verder te lezen.