Doen

1. Autisme in de spotlights

Wereld Autisme Dag (2 april) is bedoeld om meer begrip te kweken voor mensen die het hebben. Cabaretier Fabian Franciscus doet dat op hilarische wijze op het podium.

‘Aan het begin van een show moet ik altijd even zeggen: ik ben een beetje raar. Dat moet, anders gaan mensen na drie minuten vragen: weet hij dat wel? Ja, dat weet ik wel. Ik ben een autist. Dus als je denkt: hé, wat kijkt hij vaak naar de muur en het plafond, heeft hij zoiets nog nooit gezien ofzo? Jawel, ik ben autist, ik heb superváák muren en plafonds gezien.’

Cabaretier Fabian Franciscus heeft een diagnose in het autismespectrum en maakt daar graag grappen over: zijn neiging om alles letterlijk te nemen, zijn moeite zich in anderen te verplaatsen, het ontbreken van een filter, de miscommunicatie waarin hij vaak verzeild raakt. Met stand-upcomedy heeft hij zichzelf leren accepteren. Momenteel is hij op tournee met zijn derde show: Lekker gezellig! Ironisch bedoeld natuurlijk, want ‘gezellig doen’ is door zijn autisme nou niet echt zijn sterkste kant.

Fabian Franciscus, Lekker gezellig! t/m 31 mei in het theater, fabianfranciscus.nl
Log in om verder te lezen.