Maar Australische onderzoekers schrijven in een literatuuroverzicht dat dat deels komt doordat behandelaars borderline bij mannen gewoon niet herkennen.

Borderline test
TEST
Doe de test »

Borderline test

De reden dat de borderlinestoornis vaker bij vrouwen wordt gediagnosticeerd dan bij mannen, heeft mogelijk te maken met het feit dat seksueel misbruik bij vrouwen vaker voorkomt. Het is echter ook goed mogelijk dat mannen minder snel hulp zoeken bij instanties in de geestelijke gezondheidszorg.

Waarom is borderline bij mannen zo lastig te diagnosticeren?

Een van de redenen daarvoor is volgens hen dat mannen met borderline meer ‘externaliserend’ gedrag vertonen dan vrouwen. Dat betekent onder meer dat ze vaker agressief en gewelddadig tegen anderen zijn.

Daardoor geven behandelaars sneller de diagnose ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’ krijgen in plaats van de meer passende diagnose ‘borderline persoonlijkheidsstoornis’.

Training Eerste hulp bij borderline
Training

Training Eerste hulp bij borderline

  • Leer borderline beter begrijpen
  • Ontdek hoe je beter kunt leven met borderline
  • Met inspirerende video's en artikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Borderline herkennen

In het handboek van psychiatrische stoornissen, de DSM-5, staan 9 kenmerken van borderline. Om in aanmerking te komen voor de diagnose borderline moet iemand aan 5 daarvan voldoen. Herken jij de symptomen van borderline?

Borderline personality disorder in men, Psychiatry Research, 2017, vol. 257