Lekker avontuurlijk

‘Grappig,’ zei het meisje van het reisbureau. ‘In de periode dat u op ­vakantie wilt, is er nog precies één huisje vrij.’ Op de balie tussen ons lag een dikke brochure, die ze voor mijn gemak ondersteboven doorbladerde. ‘Dat wordt dan een­voudig kiezen,’ riep ik opgewekt. Maar mijn vrouw was minder blij. De Franse fermette […]

‘Grappig,’ zei het meisje van het reisbureau. ‘In de periode dat u op ­vakantie wilt, is er nog precies één huisje vrij.’ Op de balie tussen ons lag een dikke brochure, die ze voor mijn gemak ondersteboven doorbladerde. ‘Dat wordt dan een­voudig kiezen,’ riep ik opgewekt. Maar mijn vrouw was minder blij. De Franse fermette die ons werd getoond, was bepaald niet haar eerste keus. ‘We hadden veel eer­der moeten boe­ken,’ vond zij. ‘Niet pas twee we­ken voor vertrek, nota bene in het hoog­seizoen!’

Normaal deden we dat ook. Dat wil zeggen: als ik haar plannen niet saboteerde, deed mijn vrouw dat ook. Ik vind het suf om in de winter al over de zomer­vakan­tie na te denken. Burgerlijk. En saai! Als je boekt, ligt alles zo vast. Is het a­vontuur weg. Ik be­slis liever zo laat moge­lijk. Zodat je tot het laatste moment nog flexibel bent.

Psychologen zijn niet mild over types als ik; mensen die uitstelgedrag vertonen. Procrastinatie, een moeilijk woord voor hetzelfde, duidt volgens hen op een zwak karakter. Op een gebrek aan zelfdiscipline. Uitstellers zijn laks, genotzuchtig en slap. Zeggen ze.

Zelf denk ik daar genuanceerder

Log in om verder te lezen.
auteur

Ruud Hollander

Na ruim zeven jaar hoofdredacteur van Psychologie Magazine te zijn geweest, werd ik uitgever. Dat betekent dat ik weinig meer met de inhoud van het blad te maken heb, maar me vooral bezighoud met de zakelijke kant van het blad.

» profiel van Ruud Hollander

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Blijf lekker slim in de vakantie

Heerlijk, wekenlang niksen en uw batterij opladen. Maar rust roest, ook in het brein. Zo is bij kind...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Artikel

Experimenteren met tijd

Lees verder
Kort

Camera helpt onthouden

Lees verder
Artikel

Zomer 2019: beleef ’m intens

Lees verder
Artikel

Ontevreden

Lees verder
Artikel

Meer energie in een weekend

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

Lees verder