‘Grappig,’ zei het meisje van het reisbureau. ‘In de periode dat u op ­vakantie wilt, is er nog precies één huisje vrij.’ Op de balie tussen ons lag een dikke brochure, die ze voor mijn gemak ondersteboven doorbladerde. ‘Dat wordt dan een­voudig kiezen,’ riep ik opgewekt. Maar mijn vrouw was minder blij. De Franse fermette die ons werd getoond, was bepaald niet haar eerste keus. ‘We hadden veel eer­der moeten boe­ken,’ vond zij. ‘Niet pas twee we­ken voor vertrek, nota bene in het hoog­seizoen!’

Normaal deden we dat ook. Dat wil zeggen: als ik haar plannen niet saboteerde, deed mijn vrouw dat ook. Ik vind het suf om in de winter al over de zomer­vakan­tie na te denken. Burgerlijk. En saai! Als je boekt, ligt alles zo vast. Is het a­vontuur weg. Ik be­slis liever zo laat moge­lijk. Zodat je tot het laatste moment nog flexibel bent.

Psychologen zijn niet mild over types als ik; mensen die uitstelgedrag vertonen. Procrastinatie, een moeilijk woord voor hetzelfde, duidt volgens hen op een zwak karakter. Op een gebrek aan zelfdiscipline. Uitstellers zijn laks, genotzuchtig en slap. Zeggen ze.

Zelf denk ik daar genuanceerder

over. Je doet pas iets als je erover hebt nagedacht. En dat laatste doe ik graag en lang. Want gedachten zijn als goede wijn: ze worden beter als je ze een tijdje laat lig­gen. Laat gisten. Rijpen. En nog een voordeel: kwesties kunnen tijdens dit proces ook van­zelf worden opgelost. Soms moet je dingen niet te snel doen. Soms is uitstellen gewoon slim.

Daar in Frankrijk pakte het slecht uit. Het ‘authen­tie­ke’ boerderijtje bleek het vieste huis dat we ooit hebben gehad. Er liepen torren over de vloer, in­sec­ten in de kastjes, spinnen langs het plafond en mieren over de lakens. Alles plakte en meurde. Eén nacht hebben we er doorgebracht. Daarna hebben we een heel duur kasteelhotel ge­nomen, en heb ik mijn vrouw moeten beloven dat we dit nooit meer zo zouden doen. Ondanks dat dat last minute gevonden kasteelhotel een van onze beste vakantieadresjes ooit was, trouwens. Dat dan weer wel.

Ruud Hollander, hoofdredacteur