Lang leve opa en oma

  • 110 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut
Wie geregeld hulp geeft aan anderen, leeft langer. Dat suggereert onderzoek onder ruim vijfhonderd bejaarde Berlijners die twintig jaar lang werden gevolgd.

Deelnemers die geregeld praktische steun verleenden aan anderen, bleken een beduidend lagere sterftekans te hebben dan zij die dat niet deden. Vooral de zorg voor kleinkinderen had dat effect. Maar ook mensen die bijvoorbeeld hun buren hielpen, leefden gemiddeld langer dan mensen die niet iets voor anderen deden.

Heeft zorgzaamheid daarmee een levensverlengend effect? Die conclusie gaat de onderzoekers net iets te ver, al hebben ze hun uitkomsten gecorrigeerd voor factoren als de gezondheid van de deelnemers. Wel denken ze dat een hulpvaardige instelling je fysiek gezonder maakt.

Caregiving within and beyond the family is associated with lower mortality for the caregiver, Evolution and Human Behavior, nog te verschijnen

 

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Scandinavische FlauwekØL

Met hun pure natuur, knusse huisjes en goede kinderopvang lijken onze noorderburen het geluk te hebb...

Lees verder
Advies

Word ik ‘gek’ van softdrugs?

Lees verder
Artikel

Moederdag

Lees verder
Artikel

Wat kan ik? Wat wil ik?

Lees verder
Artikel

Assertiever worden?

Lees verder
Interview

De inzichten van Barry Atsma

Lees verder
Artikel

Coachingsvormen en -methoden

Lees verder
Kort

Neem een hond, dat is gezond

Lees verder