Promovendus Arne Popma onderzocht het stressniveau van jongens van 12 tot 14 jaar die bij Bureau Halt waren aangemeld vanwege een licht vergrijp, en vergeleek ze met een groep jongens zonder strafblad. Beide groepen kregen een aantal stressvolle taken, zoals onverwacht een spreekbeurt van vijf minuten houden voor een onbekend publiek of een computerspel spelen tegen een provocerende en frustrerende tegenstander. Intussen werd een aantal keer gemeten hoe hoog het niveau van het stresshormoon cortisol in hun speeksel was.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat bleek: de jongens uit de Halt-groep, en dan vooral de jongens met een psychiatrische stoornis, hadden een relatief laag cortisolgehalte en een lage hartslag, en vertoonden een lichtere stressreactie bij de stressvolle taken.

Volgens Popma kan het dus zijn dat delinquente jongeren sneller crimineel gedrag vertonen doordat ze niet bang zijn voor de consequenties. Een andere verklaring is dat jongens die weinig stress ervaren, crimineel gedrag vertonen omdat ze op zoek zijn naar spanning.

Promotieonderzoek Arne Popma, Vrije Universiteit in Amsterdam, oktober 2006