Je leven in de goede baan leiden

Hoe belangrijker de gevolgen van een keuze zijn, des te moeilijker het is om te kiezen. Welke baan, welke studie past echt bij je? Wie er zelf niet uitkomt, kan een beroepskeuzetest doen of zelfs een adviesbureau inschakelen.

BEROEPSKEUZE

De zoektocht naar die ene geweldige baan of studie begint bij het achterhalen van wat je kunt en wat je echt leuk en interessant vindt. Bij beroepskeuzeonderzoek kan met behulp van prestatie- en capaciteitentests vrij nauwkeurig worden vastgesteld wat je kunt. Wat je leuk en boeiend vindt kan verhelderd worden met een interessetest. Interesses blijken al vroeg in een mensenleven vast te liggen. Harrie Vorst, universitair docent methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit: ‘De meeste mensen hebben vanaf hun twaalfde voldoende ontwikkelde interesses en die veranderen niet meer zoveel. Interesses blijven bij tachtig procent van de mensen hun hele leven gelijk.’

Een interessetest is opgebouwd uit een aantal concrete activiteiten, zoals ‘muziek maken’ of ‘lesgeven aan kinderen’. Bij het invullen moet je aangeven welke je wel en welke je beslist niet zou willen doen, of je moet punten geven voor iedere activiteit, variërend van ‘heel leuk’ tot ‘niets aan’. Veel interessetests zijn eerder voorgelegd aan mensen uit diverse beroepsgroepen. Geslaagde accountants hebben bijvoorbeeld ingevuld hoe zij dachten over de activiteiten. Als jouw interesses overeenkomen met die van een groot aantal accountants, dan ligt het voor de hand dat jij daar op je plaats zult zijn.

Log in om verder te lezen.
auteur

Paulien Bakker

» profiel van Paulien Bakker

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Welke therapie helpt?

Heeft een psychotherapie wel zin als het in de eerste plaats om werkgerelateerde klachten gaat? Wilm...

Lees verder
Artikel

Seksverslaving: ‘Pornofilms raakte meer aan mijn fantasieën dan de intimiteit met mijn vriendin’

Een voortdurende drang naar seksuele ontlading – maar daarna volgt steevast de kater. Iemand die v...

Lees verder
Artikel

Stevig doorwerken pept je op

Lees verder
Artikel

Handboek voor controlefreaks

Lees verder
Artikel

Zo pak je je werksituatie aan

Lees verder
Artikel

Vrijwilligerswerk

Lees verder
Advies

Hoe blijf ik gemotiveerd?

Lees verder
Artikel

Planten tegen printerziekte

Lees verder