27% Nee: ‘Ik zie het als een compliment’

73% Ja: ‘Ik voel me er onveilig door’

Staren naar iemands lichaam lijkt verband te houden met hoe de staarder denkt over seksueel geweld, blijkt uit recent Australisch onderzoek.

Daarin werd het staargedrag van ruim duizend heteroseksuele deelnemers onderzocht met vragenlijsten. Ook reageerden de deelnemers op stellingen over seksueel geweld en werd bij 167 van hen met oogbewegingen gemeten, terwijl ze foto’s keken van al dan niet schaars geklede mannen en vrouwen.

Uit de resultaten bleek onder meer dat mannen én vrouwen die lang staren, vaker vinden dat een vrouwelijk slachtoffer van seksueel geweld ook zelf verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. Starende mannen waren het bovendien vaker eens met stellingen als ‘vrouwen vinden gedwongen seks opwindend’ en ‘vrouwen verlangen er stiekem naar om verkracht te worden’.

Volgens de onderzoekers wijst intensief staren er bij mannen mogelijk op dat ze eerder seksueel geweld zullen gebruiken. Bij vrouwen betekent het dat ze op zoek zijn naar een partner, want starende vrouwen waren meestal single.

Body gaze as a marker of sexual objectification (…), Archives of Sexual Behavior, maart 2022