En dat is een goede ontwikkeling, blijkt uit de uitkomsten van onderzoek in Ierland en Spanje. Proefpersonen gaven daarbij aan dat het krijgen van minder likes dan verwacht negatieve gevoelens opriep, zoals nervositeit, angst en eenzaamheid. Het maakte daarbij niet uit of anderen de likes konden zien.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Maar opvallend genoeg riepen méér likes dan verwacht nóg meer negatieve gevoelens op − en die werden wel versterkt als anderen het aantal konden zien.

Volgens de onderzoekers komt dat mogelijk doordat een groot aantal likes je ervan bewust maakt dat je door anderen wordt beoordeeld. Het vergroot de druk om aan de verwachtingen te voldoen.

Een flink aantal likes verminderde overigens wél gevoelens van eenzaamheid, maar dat fijne gevoel kan voor een vicieuze cirkel zorgen waarbij mensen steeds weer online bevestiging zoeken om zich minder eenzaam te voelen. Daardoor ervaren ze uiteindelijk ook meer negatieve gevoelens.

Hiding Instagram likes. Effects on negative affect and loneliness, Personality and Individual differences, november 2020