Het dubbelleven van mijn vader

Toen hij de deur opendeed, zag ik aanvankelijk een vreemde. Maar terwijl we zaten te praten, herkende ik de neus en de ogen. Later viel me zijn manier van lopen op. Precies mijn vader, ook zíjn vader, die hij vrijwel niet had gekend! Zo verliep de eerste ontmoeting met mijn halfbroer, van wiens bestaan ik meer dan een halve eeuw niets had geweten.

Het begon met een brief van een mij onbekende, hoogbejaarde vrouw: of ik eens met haar wilde komen praten. Ik had het druk, stelde het uit, maar uiteindelijk ging ik toch naar haar toe. Hanneke zag er goed uit voor haar hoge leeftijd. Ze onthaalde me vriendelijk en begon aarzelend aan een lang verhaal, waarvan de strekking aanvankelijk onduidelijk was. Dat ze mijn vader had gekend en vlak na de oorlog bij hem had gewerkt. Dat ze mij nog als peuter had gekend, en zelfs mijn schommel had geduwd.

Gaandeweg vond haar woordenwaterval een bedding. Ze had een verhouding met mijn vader gekregen en was zwanger geraakt. Zowel anticonceptie als abortus waren ondenkbaar, maar een openlijke relatie en een buitenechtelijk kind al evenzeer. Mijn vader werkte bij een verzuilde organisatie, waar men hem dit niet zou vergeven. Hij stapte dan ook kort daarop voor de zekerheid over naar het bedrijfsleven, waar men minder moralistisch was.

Hanneke was ondertussen met haar dikker wordende buik naar het buitenland verbannen. Ze leefde er op een zolderkamertje, maar keerde op de valreep terug om te bevallen. Het werd een zoon. Ze ging met hem op kamers wonen, op wisselende adressen in onze omgeving. Mijn

Log in om verder te lezen.
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn zus geeft haar kinderen gelijk en mij niet

Beste Roos, De kinderen van mijn zus begroeten de familie en mij niet als ze binnenkomen. Mijn zus g...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Verhaal

Help, een nesthanger

Lees verder
Artikel

Foute ouders

Lees verder
Advies

Ik kan voor mijn moeder nooit iets goed doen

Lees verder
Artikel

Lief zijn voor je zusje!

Lees verder
Artikel

Hoe sterk is de band met je moeder?

Lees verder
Advies

Ik hoor de stem van mijn tweelingzus

Lees verder