Hersenleer voor (groot)ouders

Ja, kinderen zíjn egocentrisch, ongeremd en niet in staat zichzelf te kalmeren als ze boos zijn. Dat komt, weten we sinds kort, doordat hun hersenen nog niet klaar zijn. Wat elke (groot)ouder over het kinderbrein moet weten.

Daar ligt uw peuter, languit op de supermarktvloer. Hij slaat met zijn armen en benen en raakt nog verder buiten zinnen. Ik Wil Snoep! Andere mensen kijken uw kant op. U moet iets doen. Maar wat? U zit met de handen in het haar.

Wat u op zo’n moment goed van pas kan komen, is een portie kennis van de ontwikkeling van het kinderbrein. Daar is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en een aantal recent verschenen populair-wetenschappelijke boeken vertalen de uitkomsten daarvan nu naar een breder publiek. Hierbij alvast vijf inzichten uit deze boekenstapel.

1 Kinderen zijn emotiedieren

Ongemakkelijker dan met een krijsende peuter in een openbare ruimte zult u zich als ouder niet vaak voelen. Bij een kind dat overstuur is, is het brein volledig overgenomen door de amygdala. In deze gebieden – ook wel de amandelkernen genoemd – worden emoties opgewekt. Bij een plotselinge, heel heftige emotie zetten de overactieve amandelkernen een oerreactie in gang: niet denken, maar doen. Ze blokkeren de weg naar de hersenschors, waar het denken zit, en beletten dat die de situatie nog even verstandelijk kan beschouwen. Handig in het geval van acuut gevaar, want dan moet je heel snel actie ondernemen,

Log in om verder te lezen.
auteur

Marieke Kolkman

» profiel van Marieke Kolkman

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Breinexpert Margriet Sitskoorn: ‘Je kunt je brein leren verleidingen te weerstaan’

Tien jaar geleden vertelde ze in ‘Het maakbare brein’ hoe gedrag ons brein verandert. In haar ni...

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

Aandacht

Lees verder
Artikel

Snuffelen in een onbegrijpelijke wereld

Lees verder
Artikel

vraag 3 ‘Kan het ook zonder ruzie?’

Lees verder
Artikel

Het geheim van een gezond brein

Lees verder
Artikel

Tik jij ook altijd ‘hte’ in plaats van ‘het’? Hier komt het door

Lees verder
Artikel

Uit je schedeldak gaan

Lees verder