Twintig jaar psychochirurgie

Wie wil uitleggen hoe prachtig de medische kennis voortschrijdt, grijpt vaak terug op de ontdekking van de Britse bacterioloog Alexander Fleming (1881-1955). Deze wetenschapper ontdekte bij toeval dat bacteriën niet meer groeiden in de buurt van een bepaalde schimmel en trok hieruit de conclusie dat de schimmel een gif afscheidde dat gebruikt kan worden bij de bestrijding van infecties.

Een ontdekking die miljoenen levens zou redden.

Dit is een geruststellend verhaal over de uitbouw van het medisch kennen en kunnen, maar de Amerikaanse historicus Jack Pressman laat in zijn postuum verschenen boek Last resort zien dat de medische geschiedenis veel troebeler kan zijn. Hij bereikt dit door de schijnwerpers niet te richten op een succesverhaal, maar op een flagrante mislukking: de psychochirurgie. In de jaren dertig besluit de Portugese staatsman en neuroloog Egas Moniz een wilde theorie in de praktijk te beproeven. Hij heeft het idee dat psychiatrische patiënten die steeds maar in hetzelfde gedachtekringetje blijven ronddraaien, geholpen kunnen worden door zenuwcircuits in hun hersenen door te snijden.

Op zwakke theoretische gronden besluit hij de voorste hersendelen operatief los te koppelen van de rest van het brein. De operatie is dus eigenlijk een sprong in het duister, maar de gevolgen zijn verbazingwekkend goed. Vooral mensen die vastgeroest zaten in sombere, destructieve gedachten, blijken door de ingreep letterlijk een ander mens te worden.

Zij zijn onverschillig voor verstorende gedachten en zijn op slag veel beter handelbaar. Sommigen worden snel uit het ziekenhuis ontslagen en vinden een baan. Andere patiënten worden echter niet beter en vertonen een duidelijk verlies

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hersenonderzoek Wat is bewustzijn eigenlijk?

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Chemo is slecht voor het brein

Lees verder
Artikel

Slim kind? Leuke ouders!

Lees verder
Kort

Vrouwen reageren emotioneler

Lees verder
Artikel

wetenschap Illusies van de hersenen

Lees verder
Artikel

Fris en scherp met valium

Lees verder
Artikel

Hierdoor lijk je nog steeds dik nadat je (veel) bent afgevallen

Lees verder