Gezondheid

Kinderen die als volwassene langer dreigen te worden dan sociaal geaccepteerd is, kunnen sinds de ­jaren vijftig groeiremmers slikken. Meisjes krijgen vaker zo’n hormonenkuur aangeboden dan jongens. Australische onderzoekers spoorden 840 vrouwen op die indertijd voor behandeling in aanmerking kwamen, en vroegen hun hoe ze terugkeken op de beslissing al dan niet hormonen te slikken.

Verrassend genoeg blijken bijna alle niet-behandelde vrouwen tevreden met hun beslissing (99 procent), onafhankelijk van hun uiteindelijke lengte. Van de vrouwen die wél hormonen ­hadden geslikt, was daarentegen 42 procent ontevreden. Hun tevredenheid hing af van of ze indertijd ­inspraak hadden gehad, van bijwerkingen tijdens de behande­ling (gewichtstoename, menstruatieklachten) en van latere klachten die de ­vrouwen zelf toeschreven aan de behandeling (zoals vruchtbaarheidsproblemen).

Tegenwoordig krijgen veel minder jongeren groeiremmers, omdat we allemaal groter worden en omdat lange mensen nu meer worden geaccepteerd. De behandeling wordt in Nederland alleen nog overwogen als meisjes lijken te gaan uitstijgen boven de 1.86 meter, en jongens boven de 2.06 meter.

Social Science & Medicine, oktober 2005