Geven en nemen

Weeg de tevredenheid van de partners af tegen hun investeringen, en je weet hoeveel kans een relatie heeft, zeggen sommige psychologen. Klinisch? Misschien. Maar ook in de liefde houden we stiekem allemaal een boekhouding bij. Over evenwicht in je relatie.

De balans van je relatie

Liefde is een speciaal gevoel. Het zijn de vlinders in je buik, het is die prettige sensatie die door je heen gaat als je bij die ander in de buurt bent. Maar wat als je partner voor de zoveelste keer de afwas voor jou laat staan en alleen voor zichzelf een glas wijn inschenkt? Blijf je dan nog steeds die liefde voelen? Natuurlijk hou je van elkaar, maar ongemerkt speelt er nog een mechanisme mee: de ‘sociale boekhouding’ die je van elkaar bijhoudt. Of je wilt of niet, in een relatie registreer je óók wat je zelf voor de ander doet en omgekeerd wat de ander voor jou doet. We zijn een soort banken die investeren in een bedrijf: van onze investeringen verwachten we een opbrengst. Wanneer het rendement te laag is, dan levert onze relatie ons te weinig op, en zetten we er een punt achter. Hoe verliefd we eerst ook waren.

‘Van iemand houden is iets heel anders dan je leven met iemand kunnen delen,’ zegt psycholoog Steven Pont, die zich verdiepte in het fenomeen van de sociale boekhouding en er het boek Alle liefde is economie over schreef. In staat zijn tot

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waarom ben ik single?

Weer een jaar verder en nog steeds de liefde van mijn leven niet gevonden. Spookt die gedachte door ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Artikel

Liefdevol leven

Lees verder
Artikel

Single? Zo vergroot je de kans op een goede match

Lees verder
Kort

Getrouwd met je ex

Lees verder
Artikel

Maureen Luyens en Alfons Vansteenwegen: ‘Verliefdheid is niet nodig’

Lees verder
Advies

Liefde van één kant

Lees verder
Artikel

Zo word je onweerstaanbaar

Lees verder