Geven en nemen

  • 2615 woorden
  • leestijd is 14 minuten
Weeg de tevredenheid van de partners af tegen hun investeringen, en je weet hoeveel kans een relatie heeft, zeggen sommige psychologen. Klinisch? Misschien. Maar ook in de liefde houden we stiekem allemaal een boekhouding bij. Over evenwicht in je relatie.

De balans van je relatie

Liefde is een speciaal gevoel. Het zijn de vlinders in je buik, het is die prettige sensatie die door je heen gaat als je bij die ander in de buurt bent. Maar wat als je partner voor de zoveelste keer de afwas voor jou laat staan en alleen voor zichzelf een glas wijn inschenkt? Blijf je dan nog steeds die liefde voelen? Natuurlijk hou je van elkaar, maar ongemerkt speelt er nog een mechanisme mee: de ‘sociale boekhouding’ die je van elkaar bijhoudt. Of je wilt of niet, in een relatie registreer je óók wat je zelf voor de ander doet en omgekeerd wat de ander voor jou doet. We zijn een soort banken die investeren in een bedrijf: van onze investeringen verwachten we een opbrengst. Wanneer het rendement te laag is, dan levert onze relatie ons te weinig op, en zetten we er een punt achter. Hoe verliefd we eerst ook waren.

‘Van iemand houden is iets heel anders dan je leven met iemand kunnen delen,’ zegt psycholoog Steven Pont, die zich verdiepte in het fenomeen van de sociale boekhouding en er het boek Alle liefde is economie over schreef. In staat zijn tot

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn man en ik gunnen elkaar niets

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Artikel

Wat geld en status doen met ons brein

Als je minder te makken hebt dan anderen kan dat je leven ingrijpend beïnvloeden. Auteur Keith Payn...

Lees verder
Artikel

Lichtzinnig weer

Lees verder
Artikel

Zo word je onweerstaanbaar

Lees verder
Artikel

De bindende kracht van de liefde

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie

Lees verder
Artikel

Wie past het best bij wie?

Lees verder
Advies

Is dit de ware?

Lees verder