Werk

eel bedrijven jatten kant-en-klaar toptalent bij de concurrent. Een stuk makkelijker en goedkoper dan zelf je personeel tot grotere hoogten proberen te brengen. Onderzoekers van de Harvard Business School in Boston denken daar anders over. Ze ontdekten dat de mooie prestaties van toptalenten razendsnel bergafwaarts gaan wanneer ze overstappen naar een concurrent. Ook de effectiviteit van het team en zelfs de marktwaarde van het bedrijf verminderen met de komst van een nieuwe ster-collega. Gejatte sterren blijven niet lang werken bij hun nieuwe baas, ondanks de astronomische salarissen waarmee ze meestal zijn weggekaapt.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Waarom? Volgens de onderzoekers hebben toptalenten hun succes niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan de kenmerken van hun organisatie. Als iemand het geweldig doet in het ene bedrijf, betekent dat bijna nooit dat hij dezelfde topprestatie kan neerzetten in een ander bedrijf, met andere collega’s, andere regels en een andere baas. Tenzij hij leert zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, wat jaren kan duren. Organisaties kunnen hun geld dus beter steken in het opleiden van eigen talent, aldus de onderzoekers.

Harvard Business Review, mei 2004