Werk

eel bedrijven jatten kant-en-klaar toptalent bij de concurrent. Een stuk makkelijker en goedkoper dan zelf je personeel tot grotere hoogten proberen te brengen. Onderzoekers van de Harvard Business School in Boston denken daar anders over. Ze ontdekten dat de mooie prestaties van toptalenten razendsnel bergafwaarts gaan wanneer ze overstappen naar een concurrent. Ook de effectiviteit van het team en zelfs de marktwaarde van het bedrijf verminderen met de komst van een nieuwe ster-collega. Gejatte sterren blijven niet lang werken bij hun nieuwe baas, ondanks de astronomische salarissen waarmee ze meestal zijn weggekaapt.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Waarom? Volgens de onderzoekers hebben toptalenten hun succes niet alleen aan zichzelf te danken, maar ook aan de kenmerken van hun organisatie. Als iemand het geweldig doet in het ene bedrijf, betekent dat bijna nooit dat hij dezelfde topprestatie kan neerzetten in een ander bedrijf, met andere collega’s, andere regels en een andere baas. Tenzij hij leert zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, wat jaren kan duren. Organisaties kunnen hun geld dus beter steken in het opleiden van eigen talent, aldus de onderzoekers.

Harvard Business Review, mei 2004