Geld stiekem toch belangrijk?

We krijgen vaak van huis uit mee dat aardse zaken niet belangrijk zijn. Maar klopt het wel dat geld niet gelukkig maakt en je beter slim dan knap kunt zijn?

Maakt geld niet gelukkig?

Zeg dat niet tegen mensen met betalingsachterstanden – iets waarmee het afgelopen jaar maar liefst één op de vijf Nederlandse huishoudens te kampen had. Meer geld zou de meeste mensen wel degelijk een geestelijk kontje geven.
Onderzoek suggereert namelijk dat geldzorgen flinke negatieve gevolgen hebben. Volgens Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir slurpen ze mentale energie – waardoor mensen met deze zorgen niet voldoende denkruimte overhouden voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of het maken van een financiële planning. Terwijl zij er juist zo bij gebaat zouden zijn.
Dat stelde het onderzoekersduo vast bij Indiase suikerrietboeren in de periode vlak voor de jaarlijkse oogst, waarin de bodem van hun spaarpot bereikt was. In een IQ-test scoorden de boeren liefst tien punten lager dan vlak na de oogst, wanneer ze weer even geld in overvloed hadden.

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Pas op voor machtsbeluste goeroes

Het begint met een onschuldige cursus of spirituele bijeenkomst, maar langzaam krijgt de cursusleide...

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Psychische nood door geldzorgen

Lees verder
Artikel

Bent u wel wijs?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn zus en zwager helpen?

Lees verder
Interview

‘Zonder macht worden mensen ziek’

Lees verder
Artikel

Twee soorten geluk

Lees verder
Kort

Machtigen inspireren zichzelf

Lees verder