Altijd al willen weten wat er gebeurt op een afdeling hersenchirurgie? Lees dan Onverklaarbaar bewoond van schrijvend arts Bert Keizer. Hij mocht een tijdje meelopen op de afdeling neurochirurgie van het VU Medisch Centrum Amsterdam. Zijn verslag laat zich lezen als een roman. Keizer schrijft namelijk niet alleen over de neurologische aandoeningen waarmee artsen en patiënten kampen; hij beschrijft ook de roddels die deze mensen vertellen, hun verhalen en persoonlijkheden.

Het leuke is dat je ondertussen allemaal nieuwe kennis opdoet. Zo leer je dat het verwijderen van een hersentumor niet simpelweg te vergelijken is met het opvissen van een balletje uit de soep. Een tumor is heel diffuus, waardoor verwijdering meer lijkt op het weghalen van een klodder jam uit een wollen trui.

De eeuwenoude vraag komt natuurlijk ook opborrelen: hoe verhouden hersenen en geest zich tot elkaar? Zijn we ons brein of wonen we er alleen maar (tijdelijk) in? Keizer, die tevens filosoof is, komt er niet uit: volgens hem zijn we schedelbewoners, maar vallen we met onze hersenen samen als ze beschadigd raken. Dan gaat onze geest raar doen. Neem nu het hypothalamus hamartoom, een klein hersentumortje. Wie eigenaar van deze tumor wordt, lacht veel. Niet omdat

hij vaak blij is of iets grappig vindt; zijn hersenen bezorgen hem onbedwingbare lachaanvallen.

– Bert Keizer, Onverklaarbaar bewoond: Het wonderlijke domein van de hersenen, Balans, €17,95