Dyslectische kinderen zijn snel afgeleid

Dyslexie uit zich onder meer in een zwakke leesvaardigheid. Maar wat er precies misgaat in de hersenen, is nog niet duidelijk. Amerikaanse onderzoekers komen nu met een nieuwe theorie: volgens hen hebben dyslectici moeite om relevante informatie te onderscheiden van irrelevante informatie. In hun onderzoek kregen proefpersonen met en zonder dyslexie de opdracht om naar […]

Dyslexie uit zich onder meer in een zwakke leesvaardigheid. Maar wat er precies misgaat in de hersenen, is nog niet duidelijk. Amerikaanse onderzoekers komen nu met een nieuwe theorie: volgens hen hebben dyslectici moeite om relevante informatie te onderscheiden van irrelevante informatie.

In hun onderzoek kregen proefpersonen met en zonder dyslexie de opdracht om naar bewegende stippen op een scherm te kijken en de richting van de beweging aan te geven. Intussen waren er ook afleidende stippen, die de proefpersonen moesten negeren. Dyslectici bleken extra gevoelig voor de afleidende stippen. Zonder afleiding presteerden ze even goed als niet-dyslectici, maar hoe meer irrelevante stippen er waren, hoe slechter ze presteerden in vergelijking met de controlegroep.

Volgens de onderzoekers hebben kinderen met dyslexie dus moeite om zich te concentreren op de juiste informatie, wat het lezen lastig maakt. Omdat ze zo snel zijn afgeleid, leren ze bij het lezen volgens de onderzoekers niet goed welke letter precies bij welke klank hoort. En dat staat het vloeiend lezen weer in de weg.

Dyslectische kinderen zouden dus baat kunnen hebben bij een training om afleiding te negeren, besluiten de onderzoekers.

Psychological Science, december 2006

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Dyslectische verwarring

Kunnen we dyslexie sneller opsporen? Op die vraag promoveerde psycholoog Peter Tamboer van de Univer...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

Lees verder
Artikel

Dansende letters

Lees verder
Artikel

Een ij hoort erbei

Lees verder
Kort

Vroege signalen voor dyslexie

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Lees verder
Advies

Onze dochter is hoogbegaafd en dyslectisch

Lees verder