Britse onderzoekers legden Europese werknemers stellingen voor als ‘Ik heb het gevoel dat ik zinvol werk doe’. Tegen de verwachting in blijkt dat we ons werk zelden als zinloos ervaren. Dat geldt zelfs voor werk dat door de Amerikaanse antropoloog David Graeber wordt bestempeld als ‘bullshit-baan’, zoals managementconsultant of telefonisch verkoper; banen die volgens hem weinig sociale waarde hebben omdat ze geen product of dienst leveren die een vraag beantwoordt of het leven van mensen verbetert. De 5 procent werkende Europeanen die wél het gevoel hebben dat hun baan zinloos is, geven aan dat ze zich niet gerespecteerd, gesteund of gezien voelen door hun baas, niet genoeg tijd krijgen om hun werk goed te doen, geen mogelijkheden hebben om eigen ideeën in te brengen en te weinig feedback krijgen. En dat kan, zo waarschuwen de onderzoekers, behoorlijk schadelijk zijn voor iemands mentale gezondheid.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach
Alienation is not ‘bullshit’: An empirical critique of Graeber’s theory of BS jobs. Work, Employment and Society, juni 2021