Sommigen hechten veel belang aan kennis en logica: zij zijn sterk rationeel. Wie hoog scoort op deze denkstijl werkt traag maar gedegen, kan vaak goed leren en heeft doorgaans weinig stress.

Anderen zien ervaring en intuïtie als belangrijkste informatiebron: bij hen is de zogeheten experiëntiële denkstijl dominant. Zij vallen onder andere op door hun snelheid, creativiteit en openheid voor alternatieve levenswijzen.

Australische onderzoekers hebben nu vastgesteld dat (ex-)rokers vaak sterk experiëntieel zijn ingesteld en laag scoren op rationeel denken. Iets waarmee antirookcampagnes meer rekening zouden moeten houden, zeggen ze. Waarschijnlijk zijn deze mensen namelijk weinig vatbaar voor rationele argumenten tegen tabak.

Benieuwd welke denkstijl bij jezelf overheerst? Doe de – sterk verkorte – test hieronder.

1 = totaal niet van toepassing
5 = geheel van toepassing
Ik denk graag zorgvuldig na over dingen
____
Ik laat me graag leiden door wat mijn hart zegt
____
Ik ga af op mijn buikgevoel als het gaat om iemands betrouwbaarheid
____
Ik houd van intellectuele uitdagingen
____
Intuïtie kan een zinnige probleemoplosser zijn
____
Ik vind het leuk problemen op te lossen met hard nadenken
____
Tel de scores op:
Score rationele denkstijl: ……….
Score experiëntiële denkstijl: ………

Een hoge score op beide denkstijlen is goed nieuws als je een roker bent: die score vergroot namelijk de kans een ex-roker te worden. Maar het is nog waarschijnlijker dat je een niet-roker bent, want deze combinatie kwam het meest voor onder mensen die nooit hadden gerookt.

Thinking about smoking, Personality and Individual Differences, augustus 2015