De weg naar rust en vrede in het stiefgezin

Het valt niet mee om in een stiefgezin te leven, als we de boodschap van griezelfilms als The Stepfather en sprookjes als Assepoester mogen geloven. Een ongunstig beeld dat bevestigd wordt door harde cijfers uit de praktijk. Toch is de eindconclusie van een groot Amerikaans onderzoek hoopgevend: de kans dat een stiefgezin er in slaagt in harmonie samen te leven mag dan redelijk klein zijn, ls het lukt is het succes groot.

In het jaar 2000 zullen in Amerika de stiefgezinnen in de meerderheid zijn ten opzichte van ‘gewone’ gezinnen. Hoewel het in Nederland voorlopig zo’n vaart niet zal lopen, kent ook ons land een stijging van het aantal stiefgezinnen. Op dit moment krijgen jaarlijks zo’n 25 duizend kinderen te maken met een echtscheiding van hun ouders en ruim veertig procent van deze kinderen groeit na de scheiding op in een stiefgezin.

De sterke groei van het aantal stiefgezinnen betekent echter niet dat stiefgezinnen met succes functioneren. Integendeel, maar liefst zestig procent van de stiefgezinnen slaagt er niet in om bij elkaar te blijven. De Amerikaanse onderzoekers James Bray en John Kelly raakten geïntrigeerd door deze ontwikkelingen en deden grootschalig onderzoek. Gedurende negen jaar volgden zij het reilen en zeilen van honderd stiefgezinnen en honderd kerngezinnen uit Amerika (de term ‘kerngezin’ komt uit de sociologie en betekent simpelweg ‘een echtpaar met hun natuurlijke kinderen’). Op basis van de onderzoeksresultaten schreef James Bray het onlangs verschenen boek Stiefouders en stiefkinderen. De valkuilen en de oplossingen.

Toenadering en afwijzing

Omdat kinderen na een scheiding meestal bij hun moeder blijven wonen, bestaan de meeste stiefgezinnen uit een biologische moeder en een stiefvader. In hun onderzoek hebben

Log in om verder te lezen.
auteur

Amber van der Meulen

» profiel van Amber van der Meulen

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Jonathan Safran Foer: ‘Ik ben een verspiller’

Een roman, een baby, een scheiding: altijd is er wel iets wat zijn leven ingrijpend verandert. En da...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Artikel

Gescheiden ouders, gescheiden kinderen

Lees verder
Artikel

Liefdevolle inzichten voor scheidende ouders

Lees verder
Advies

Na de scheiding samen in één huis?

Lees verder
Advies

Sinds ik single ben, plan ik mijn dagen bomvol

Lees verder
Artikel

Verder na een scheiding

Lees verder
Advies

Bij elkaar blijven voor de kinderen?

Lees verder