Maar in 80 procent van de gevallen hebben vrouwen tijdens de gemeenschap geen orgasme. Dat maakt deze verklaringen toch minder geloofwaardig. Ik geloof überhaupt niet dat vrouwen seks willen omdat ze denken: ha, lekker klaarkomen. Ze willen seks omdat ze zich romantisch voelen of omdat ze waanzinnig vallen op een man – en meestal nog op de verkeerde ook. Narcistische mannen bijvoorbeeld, en mannen die uit zijn op ongebonden seks: die blijken bij speeddating veel meer succes te hebben dan brave goeierds.

Niet alle kenmerken van mensen en andere dieren hebben een functie in de evolutie. Zo volmaakt en doelgericht is de natuur helemaal niet. Survival of the fittest betekent dat eigenschappen die de overleving en voortplanting belemmeren, geleidelijk verdwijnen. Dat betekent nog niet dat alle eigenschappen die overblijven ook nut hebben.

Er zijn legio toevallige kenmerken waar we niks aan hebben, maar die ook weinig kwaad kunnen en daardoor nooit zijn weggeëvolueerd. Wie weet is het vrouwelijk orgasme zo’n kenmerk. Volgens wetenschapsfilosofe Elisabeth Lloyd wordt het voor orgasme benodigde weefsel al vroeg in de ontwikkeling van een embryo aangelegd, nog voordat vastligt of het een jongen of meisje wordt. Aldus krijgen vrouwen een clitoris zoals mannen tepels krijgen. Beide hebben we niet nodig in de survivalrace, maar we hebben er ook geen last van.

Waar vrouwen wél last van hebben is dat ze vaak zo opgewonden raken van foute mannen – en dat heeft nu juist weer wel een evolutionaire functie: foute mannen hebben betere genen. Als je verschillende onderzoeken combineert, zie je dat een bepaald type man vrouwen aantrekt.

Mannen met een aantrekkelijk (symmetrisch) gezicht ruiken voor vrouwen het lekkerst. Dat is aangetoond in onderzoek waar vrouwen shirts besnuffelen waarin mannen geslapen hebben; dus ze weten niet hoe de mannen eruitzien. Diezelfde mannen blijken in ander onderzoek vaker overspel te plegen en meer behoefte te hebben aan afwisseling op seksueel gebied. In hersenonderzoek licht hun beloningscentrum op als ze naar seksuele plaatjes kijken, niet bij romantische plaatjes.

Een ander type man is monogaam. Hun beloningscentrum reageert ook op romantische scènes, net als bij vrouwen. Zij hebben minder behoefte aan afwisseling. Willen de vrouwen seks met zo’n trouwe romantische schat? Nee! Die vinden ze kneusjes: ‘Heel leuk, hoor, maar dan als vriend’, want hij geeft zo’n knus ‘broertjesgevoel’.

Voor knallende seks, zinderende passie en uit je dak gaan hebben ze liever zo’n foute man met goeie genen. Zo krijgen de hartenbrekers meer seks, en dus meer kans op nageslacht. Zo blijven spannende foute mannen zich voortplanten en leeft de mensheid nog lang en gelukkig voort – nou ja, soms ongelukkig; maar dankzij de onvolmaaktheid van de natuur pak je als vrouw toch mooi het orgasme mee.