Een belastingaanslag is je noodlottig, je bent failliet en moet al je huizen en hotels van de hand doen. Met bloedend hart geef je de laatste bankbiljetten aan de schuldeiser, waarna je boos en verslagen wegloopt van de speeltafel. Een spelletje Monopoly verliezen is voor sommige mensen zo moeilijk te accepteren, dat ze zich er niet eens meer aan wagen.

Training

Goed zoals je bent

  • Leer jezelf accepteren
  • Omarm je imperfecties
  • Met boek van Brené Brown
bekijk de training
Nu maar
€ 95,-

Spelletjes kunnen de gemoederen flink opzwepen. De collectieve rouw waarin Nederland is gedompeld als weer eens een beslissende strafschop is gemist, is welbeschouwd een mal verschijnsel. Waarom is het toch zo moeilijk om een nederlaag te incasseren? Het is toch maar een spelletje? Nee dus.

In zijn boek Homo ludens (de spelende mens) stelt de Nederlandse historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga dat winnen feitelijk niets anders is dan ‘in een spelletje de meerdere blijken’, maar dat het voor veel mensen lijkt alsof de winnaar op veel meer gebieden de meerdere is. Verlies je, dan voel je je een grotere ‘loser’ dan je in feite bent. Sportpsycholoog Ad Dudink: ‘Topsporters vinden het geen probleem om te verliezen van een tegenstander die nu eenmaal beter is dan zijzelf zijn. Het probleem is het publiek dat getuige is van hun nederlaag. Afgaan voor

Log in om verder te lezen.