De kunst van het verliezen

Kunt u niet tegen uw verlies? Zelfs niet bij een simpel gezelschapsspelletje op de zondagmiddag? Helemaal niet erg, als u maar blijft doorspelen, de schande van het verlies ver achter u laat en opgewekt aan het nieuwe doel gaat werken: beter presteren.

Een belastingaanslag is je noodlottig, je bent failliet en moet al je huizen en hotels van de hand doen. Met bloedend hart geef je de laatste bankbiljetten aan de schuldeiser, waarna je boos en verslagen wegloopt van de speeltafel. Een spelletje Monopoly verliezen is voor sommige mensen zo moeilijk te accepteren, dat ze zich er niet eens meer aan wagen.

Spelletjes kunnen de gemoederen flink opzwepen. De collectieve rouw waarin Nederland is gedompeld als weer eens een beslissende strafschop is gemist, is welbeschouwd een mal verschijnsel. Waarom is het toch zo moeilijk om een nederlaag te incasseren? Het is toch maar een spelletje? Nee dus.

In zijn boek Homo ludens (de spelende mens) stelt de Nederlandse historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga dat winnen feitelijk niets anders is dan ‘in een spelletje de meerdere blijken’, maar dat het voor veel mensen lijkt alsof de winnaar op veel meer gebieden de meerdere is. Verlies je, dan voel je je een grotere ‘loser’ dan je in feite bent. Sportpsycholoog Ad Dudink: ‘Topsporters vinden het geen probleem om te verliezen van een tegenstander die nu eenmaal beter is dan zijzelf zijn. Het probleem is het publiek dat getuige is van hun nederlaag. Afgaan voor

Log in om verder te lezen.
auteur

Iris Dijkstra

» profiel van Iris Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik denk te veel na

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Artikel

De kracht van het onbewuste

Lees verder
Artikel

Het ware zelfbestaat niet

Lees verder
Advies

Hoe bereid ik me mentaal op een wedstrijd voor?

Lees verder
Artikel

Oefening: durf jij imperfect te zijn?

Lees verder
Artikel

Wat je kunt leren van irritante types

Lees verder
Advies

Ik ben 21 jaar en slaap met een knuffel

Lees verder