Kunstenaar, ontwerper en uitvinder Daan Roosegaarde (38): ‘Bij kinderen kun je vaak heel goed zien wat schoonheid doet. Een kleuter in een tram die door het raam geconcentreerd een plastic zakje volgt dat door de wind wordt weggeblazen. Als ik zo’n gezichtje zie, dan weet ik: daar gebeurt iets! Je ziet het borrelen vanbinnen en dat vind ik gaaf.
Schoonheid is niet statisch, maar gaat over ontdekken, voelen, ervaren. Daarom vind ik de bordjes in musea met “niet aanraken a.u.b.!” ook zo achterhaald. Je moet kunst júíst kunnen aanraken. Als ik naar kunst kijk, wil ik mezelf erin verliezen; me kunnen overgeven aan de schoonheid ervan.

Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart

Liefdevol, nieuwsgierig en dankbaar zijn: dat doe je vanuit je hart. Uit onderzoek blijkt dat we gez...

Lees verder

Ik was een jaar of 15 toen ik de Russen las. Dostojevski, Tsjechov, Nabokov, ze wisten mijn droomwereld te voeden met hun waanzinnig mooie woorden. Op mijn 21ste begon ik zelf dingen te maken. Mijn eerste bouwwerk was 22 bedden, bestaande uit bedspiralen die met hun organische vormen staan voor de dingen die je in bed doet: slapen, dromen, vrijen. Ik heb er een mooi litteken onder m’n neus aan overgehouden doordat er een stuk staal losschoot.

In veel talen dekt het woord de lading niet, maar het Nederlands slaat met de tweeledigheid van “schoonheid” de spijker op z’n kop. Schoonheid gaat over verwondering en verbazing over de wereld om je heen, en tegelijkertijd is er de letterlijke vertaling die staat voor een schone wereld. Grote steden zijn moordmachines geworden: fijnstof en CO2-uitstoot laten ons zo’n acht à negen jaar korter leven. Met mijn werk wil ik mensen wakker schudden. Ik wil ze doen inzien dat schoonheid allang geen Louis Vuitton-tas of Rolex meer is, maar veel waardevoller: iets dat ons in leven houdt.’

Wil je ook meer leven vanuit je hart? In dit artikel lees je hoe je dat doet, welke harteigenschappen bij jou het sterkst ontwikkeld zijn en hoe je gezonder en gelukkiger wordt.