‘Hekserij is een eeuwenoude Europese natuurreligie vol rituelen, kruiden en magie. In 2000 liet ik me inwijden tot heks, ik schreef er een boek over en ben met de natuur gaan leven. Spiritualiteit is voor mij: me bewust zijn dat ik onderdeel ben van het grotere geheel.
Schrijven is mijn manier om uit te pluizen wat het betekent om mens te zijn. Het leven is bedoeld om ervaringen op te doen, fijn en pijnlijk, mooi en lelijk, en daar vervolgens op te reflecteren. Het schrijven, zonder zelfcensuur, helpt me de zin en onzin van mijn overtuigingen te zien.

Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart

Liefdevol, nieuwsgierig en dankbaar zijn: dat doe je vanuit je hart. Uit onderzoek blijkt dat we gez...

Lees verder

Van jongs af aan las ik stapels zelfhulpboeken omdat ik wilde weten hoe het leven in elkaar zat. Ik verzamelde ook spreuken. Maar uiteindelijk werken die trucjes om sereen te raken niet. Nare gevoelens stop je er alleen maar dieper mee weg. Kennis kun je uit boeken halen, wijsheid niet. Die doe je op door het leven zelf – een spiritueel inzicht dat ik kreeg toen de vader van mijn twee jonge kinderen me verliet, drie jaar geleden. Mijn droomgezin lag in brokken. Het heftigste vond ik het om mijn kinderen voor de helft van de week af te geven aan mijn ex. De leegte en het verdriet die ik op die momenten voelde, overspoelden me. De tactieken uit spirituele boeken werkten niet, ik kon me alleen maar overgeven aan mijn emoties. En wat bleek: ik kon het aan. Ik zakte niet in een eindeloze diepte, maar belandde op mijn bodem, mijn basis.

Dat is volgens mij ware balans: weten dat de zon niet altijd schijnt en dat dat oké is. Emoties komen en gaan. Als je de moed hebt ze te doorvoelen, kunnen ze de weg naar jezelf helpen vinden.’

Wil je ook meer leven vanuit je hart? In dit artikel lees je hoe je dat doet, welke harteigenschappen bij jou het sterkst ontwikkeld zijn en hoe je gezonder en gelukkiger wordt.