Hoe fijn u onlangs ook hebt bijgepraat met die vriendin, de kans is groot dat u haar over zeven jaar nooit meer ziet. Dat stellen Utrechtse sociologen op basis van onderzoek onder meer dan duizend mensen. Ze stelden hun vragen als: ‘Met wie praat u over persoonlijke onderwerpen? Met wie spreekt u weleens af? En waar hebt u deze persoon leren kennen?’ Zeven jaar later stelden ze die vragen nog eens. De uitkomst: in zeven jaar tijd verdwijnt ongeveer de helft van onze vrienden uit ons sociale netwerk.

De grootste kans om te sneuvelen hebben vriendschappen met mensen die we ontmoeten op het werk, op feestjes of in de vakantie. Als we een andere baan krijgen of de zomer voorbij is, verliezen we hen vaak letterlijk uit het oog. Want u denkt misschien dat u uw vrienden kiest om wie ze zijn, maar de onderzoekers ontdekten dat vooral de omgeving waarin u rondloopt (zoals werk of buurt) bepaalt wie uw vrienden zijn. Verandert die omgeving, dan is de kans groot dat de bijbehorende vriendschappen verwateren.

Gelukkig is er ook goed nieuws: we krijgen gemiddeld niet minder vrienden. De verdwenen vrienden vervangen we gewoon door nieuwe.

Promotie Universiteit Utrecht, 8 mei 2009